Her er manden der skal sætte fart på Googles selvkørende biler

Bilveteran skal stå i spidsen for internetgigantens selvkørende biler.

John Krafcik, der tidligere har stået i spidsen for Hyundai i USA, skal nu koncentrere sig om selvkørende biler hos Google. Arkivfoto. Mario Anzuoni, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har fundet manden, der skal sikre, at internetgigantens selvkørende biler kommer i femte gear - uden hænder.

Den 53-årige John Krafcik tiltræder sidst i september som topchef for Googles projekt for selvkørende biler. Han er veteran i bilbranchen, hvor han siden april 2014 står i spidsen for Truevar og tidligere - fra 2008 til 2013 - har været topchef for Hyundai Motors America. Han har således kontakterne i orden inden for bilbranchen.

Også Apple er gået i gang med at opbygge et hold af bileksperter, måske med det mål at producere sin egen bil. I sidste måned ansatte Apple en ledende ingeniør fra elbilproducenten Tesla Motors, Jamie Carlson. Seks andre med erfaringer med selvkørende biler og tilhørende systemer er tidligere skiftet til Apple.

Selvkørende biler er tanken om en bil, som man ikke selv behøver at styre, fordi den modtager et væld af oplysninger fra sensorer langs vejene og data om trafikken forude samt fra andre biler. Dermed kan den selv holde passende afstand, bremse i tide og vælge den vej, hvor trafikken er mindst. Alt sker via internetforbindelser. Meningen er at skabe bedre sikkerhed og mindre forurening.

Flere uheld og manglende lovgivning

»Denne teknologi kan redde tusinder af liv, give millioner en større mobilitet og befri os fra masser af de ting, som vi finder frustrerende ved at køre i dag. Jeg kan næsten ikke vente med at komme i gang,« siger Joh Krafcik til branchebladet Automotive News.

Chris Urmson, som siden 2009 har stået i spidsen for Googles forskning på området, fortsætter som leder af det tekniske hold. Hele projektet med selvkørende biler er fortsat en del af Google X Lab, som eksperimenterer med mulige, fremtidige forretningsområder for internetgiganten. Det er også her, at Google blandt andet eksperimenterer med internetforbindelser fra luftballoner.

Googles plan er at være klar med selvkørende biler i 2020. Internetgiganten tester biler nær sit hovedkvarter i Mountain View i Californien og i Austin i Texas, begge USA.

Før selvkørende biler slippes løs på de almindelige vejstrækninger, skal lovgivningen opdateres. Men forinden skal de mange praktiske problemer løses. Googles prøvekørsler har nemlig flere gange medført mindre uheld som tegn på, at teknologien langtfra er klar til almindelig brug.