Her er kamelerne den nye fødevareminister må sluge

Dan Jørgensen er ny minister for fødevareindustrien, som han tidligere har haft kontante holdninger til. Branchen byder ham dog velkommen og tror på han fortsætter regeringens politik.

Dan Jørgensen - ny minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Dan Jørgensen i dag træder ind på posten som fødevareminister, tager han en god bagage af skarpe udmeldinger med sig.

Tidligere har han givet udtryk for nogle klare holdninger til blandt andet minkavlere og buræg. Men det ser ikke ud til at ryste branchen.

Hos Kopenhagen Fur er man ikke bange for de udmeldinger, som Dan Jørgensen er kommet med omkring minkavlere. I 2009 lød hans udmelding således:

»Anerkendelsen af, at det ikke er dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt at avle mink, har spredt sig. Derfor regner jeg med at få opbakning til et totalforbud i hele EU,« sagde Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Dengang ønskede han et totalforbud. En holdning som man i Kopenhagen Fur ikke mener vil komme på banen igen. 

»Vi er sikre på, at regeringens politik vil fortsætte uanset, om der kommer et nyt ansigt på pladsen,« lyder det fra kommunikationschef Sander Jacobsen.

En anden udmelding fra Dan Jørgensen kom tidligere i år. Her foreslog han, at man skulle markere bakker med burhønseæg på samme måde som klistermærker på cigaretpakker. Et forslag, der ikke fik meget opbakning.

I foreningen Danske Æg ser man frem til det fremtidige samarbejde. Her tror sektorchef Jørgen Nyborg Larsen ikke, at Dan Jørgensens tidligere holdninger vil få lov til at komme til syne i hans nye arbejde.

»Der er jo frygtelig til forskel på, hvad man siger, når man sidder lidt uden for og så lige pludselig sidder med hele ansvaret,« siger han.

Hos Bæredygtig Landbrug er man ærgerlig over, at samarbejdet med Karen Hækkerup slutter. Her håber man, at Dan Jørgensen vil fortsætte den positive linje, som der blev lagt, da hun sad som fødevareminister.

»Vi håber, at Dan Jørgensen vil holde Karen Hækkerups fokus på vækst, og vi vil gerne samarbejde med ministeren for at fortsætte den positive linje for erhvervet, så det fortsat kan yde til fordel for det danske samfund,« siger Flemming Fuglede Jørgensen, der er formand for Bæredygtigt Landbrug.

Det samme forventer erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer. Her ser man frem til at nyde godt af Dan Jørgensens viden om landbrug- og fødevareområdet.

»Landmændene og fødevarevirksomheder er klar til at bidrage til at skabe vækst i Danmark. Det har vi store muligheder for, da vores varer er efterspurgte i hele verden på grund af vores høje kvalitet og fødevaresikkerhed. Men det kræver, at vi begynder at regulere landbruget på en helt ny måde, så det er den faktiske påvirkning af miljøet, der afgør, om produktionen kan udvides, og ikke gammeldags skrivebordsregler. Det har vi lige nu en god dialog med regeringen om, og vi er klar til at fortsætte den dagsorden med den nye fødevareminister Dan Jørgensen,« siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Reaktionerne fra branchen er dog ikke kun positive. Der er også rynkede pander rundt omkring i branchen. Timingen kunne nemlig have været langt bedre, hvis det stod til Dansk Fiskeriforening. Her er man trætte af, at der fra tid til anden kommer en ny minister.

»Det er et meget uheldigt tidspunkt, for allerede på mandag skal der forhandles om næste års kvoter for alle danske fiskere, der skal tales om, hvor mange dage man må fiske næste år, og hele makrelspørgsmålet med Færøerne er også på dagsordenen. Vi kunne selvfølgelig godt tænke os en minister, der er godt klædt på til de forhandlinger,« siger Svend Erik Andersen, der er formand for Dansk Fiskeriforening.