Her er favoritterne til at købe Nets

I dag udløber budfristen på Nets. Dankort-ekspert Henning N. Jensen kommer med sit bud på en favorit på en mulig køber – Atos.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En budkrig på op til 17 mia. kr. når sin foreløbige kulmination i dag. For mandag skal formanden for Nets, Nordea-direktør Peter Lybecker, have modtaget buddene fra de fem køberkonsortier, som er med i opløbet. Bankerne, som i dag ejer Nets, står til at få på mellem 13 og 17 mia. kr. for deres aktier. Også Nationalbanken kan få mere end en mia. kr. ud af handlen.

Dermed rykker en afklaring nærmere på det kontroversielle virksomhedssalg, som har haft politikeres, detailhandlens og pressens bevågenhed de seneste måneder. Centrum for debatten har været fremtiden for Danmarks billige nationale betalingskort Dankortet og spørgsmålet om de fremadrettede datasikkerhedsudfordringer, som kan opstå, hvis Nets ender f.eks. på udenlandske og særlig amerikanske hænder.

Berlingske Business har bedt en af landets førende eksperter på betalingsområdet seniorpartner Henning N. Jensen fra PlusCON om at komme med sit bud på, hvordan køberne ligger i forhold til hinanden.

Ifølge Dankort-eksperten er franske Atos favorit til at løbe med Nets, fordi de er en industriel aktør, som allerede ejer et af Europas største betalingsserviceudbydere Wordline.

»Atos er mit bud på den, der kan byde højest. Atos ejer Worldline. De er en industrikøber, som kan integrere Nets fuldstændig i deres øvrige forretning og få synergieffekter, som andre ikke kan få,« siger Henning N. Jensen, der frygter en høj salgspris på f.eks. 16 mia. kr. For det vil betyde massive nedskæringer i Nets:

»Atos vil formentlig være dem, der kan skære hårdest i Nets, og det vil koste danske og norske stillinger i betydeligt omfang.«

Ifølge Berlingske Business oplysninger er det dog Atos’ plan at lave dobbelthovedsæde i Paris/København.

Nummer to på favoritlisten er Advent/Bain/ATP, som ejer britiske Worldpay, som også kan give synergier med Nets.

»Selv om ATP kun har fem pct. af budsummen, så det kan være det politiske smøremiddel, der får en handel med Advent/Bain til at glide ned. Takket være deres ejerskab af Worldpay har de industrinøgletal, som kan være guld værd i en sådan proces,« siger Henning N. Jensen, som ikke mener, at man kan slå Worldpay og Nets direkte sammen pga. af forskellige investorgrupper.

Som outsider-favorit ligger Nordic Capital lunt. Deres fordel er, at de er nordisk funderet.

»Nordic Capital er outsider. De ejer ikke en tilsvarende aktør eller har adgang til relevante nøgletal. Til gengæld står de med det stærkeste nordiske ejersetup. De vil have den største lokale forståelse, og de vil alt andet lige være de bedste til at beskytte Dankortet.«

Henning N. Jensen tvivler på, at det bliver en af de sidste to aktører Silver Lake eller Permira, som får lov til at købe Nets.