Her er Eldrups forklaring på "Barylens" kontrakt

"Barylens" kontrakt var en lille brik i en storstilet, grøn vision for den fyrede DONG-chef Anders Eldrup.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som en enkelt møtrik i en enorm vindmølle, der skaber både grøn energi, overskud og danske arbejdspladser.

Sådan beskriver den fyrede DONG-chef Anders Eldrup den omstridte ansættelseskontrakt, han for tre år siden indgik med sin nøglemedarbejder Jakob Baruël Poulsen med tilnavnet ”Barylen”.

En aftale, som efter Eldrups udregning kunne sikre Baruël Poulsen otte millioner kroner – ikke de 20 millioner, som bestyrelsesformand Fritz Schur fremhævede med store armbevægelser på et pressemøde for 14 dage siden.


Her følger Anders Eldrups forklaring på, hvorfor han lavede den særlige aftale med Jakob Baruël Poulsen.

”Og hvorfor fik jeg den idé at lave en fastholdelsesaftale, som nu er genstand for alt striden?, spørger Anders Eldrup og begynder sin forklaring:

"For tre år siden besluttede vi i DONG, at vi ville satse målrettet på at udvikle offshore vind. Det var på et tidspunkt, hvor de fleste mennesker mente, at det var en død sild."

"Men vi besluttede, at det skulle være vores store satsningsområde. Jeg besluttede så, at flytte mit kompetente team – de fire her – over i Renewables og sige, se at få det til at blive en succes. De er kanondygtige, og på de tre år har de skabt, at vi er nummer et i verden på offshore vind, uanset hvordan du måler det," siger Anders Eldrup.

"Den her gruppe har investeret for 60 milliarder, de har solgt for 25 milliarder anparter – og det er jo ikke sådan noget, man gør på en eftermiddag. Det er kæmpe transaktioner, og alt det har de håndteret til UG. Og de har skabt en værdi gennem de transaktioner gennem tre år på 10 milliarder lige ned på bundlinjen for DONG," siger han.

Hvis man gjorde Renewables op som en selvstændig virksomhed i dag, ville den være lige så meget værd som Danisco eller Falck. Og det er skabt på tre år af det her team. Og man skal altså lede længe for at finde sådan en succeshistorie i dansk erhvervsliv," siger den fyrede topchef..

"De enkelte beslutninger er godkendt i bestyrelsen. Men da jeg besluttede, at vi skulle satse på offshore vind, voksede afdelingen fra 150 til 1000 mand og med et stort vækstpotentiale foran sig. Så det er en eksplosion, der er sket, og en kolossal værdiskabelse, der er sket. I den opbygningsperiode, var det selvfølgelig helt afgørende, at ledelsesforholdene var stabile," siger Anders Eldrup.

"Så mit ræsonnement var, at det var helt afgørende, at jeg kunne regne med, at Jakob Poulsen – som jo var hovedmanden i det – også var i virksomheden tre år frem, indtil vi havde bygget organisationen op. Og derfor lagde jeg en fastholdelsesklausul ind i hans kontrakt frem til det første halvår af 2013. Jeg ville selvfølgelig nødig have, at han rejste, men hvis han rejste der, skønnede jeg, at nu havde vi fået opbygget en maskine, som kunne klare sig selv. Det ville den ikke kunne for tre år siden, og det er baggrunden for fastholdelsesklausulen."

"Det er der, vi står i dag, at der er bygget den her helt enestående succes op. I de elleve år, jeg har været i DONG, er det vi har lavet i løbet af tre år på offshore vind det største. Det her er den største succes, vi har haft, at vi på så kort tid kunne skabe så meget værdi," siger han.

"Men det er - som Schur vil sige – ikke hele historien. Det der ligger nu, er det vi har skabt, men så er det bygget et mandskab op, som er by far de bedste i verden, og der er bygget en pipeline op af nye investeringsprojekter. Og det var det, vi så begyndte at diskutere. For det er fint med den værdi, vi har skabt, men hvordan kan vi yderligere værdiskabe på det fundament, der ligger her," siger han.

"Det, der sker nu, er, at med lidt held bliver offshore vind det område, der skal vokse mest i de kommende år. 1000 milliarder, siger man, skal investeres frem til 2020. Hvis vi kunne tage en rigtig, ordentlig luns af det, fordi vi var foran, så var det en kæmpe mulighed, og det var nu, vi skulle slå til for at udnytte det forspring, vi havde," uddyber den fyrede topchef.

"Det ville kunne give en meget stor milliardinvestering til DONG og vores aktionærer, men det ville derudover kunne give mange, mange tusinde arbejdspladser, for lever jo i symbiose med mange underleverandører i vindindustrien. I Jylland er hundredvis af virksomheder jo afhængige af aftrækket fra DONG, og hvis vi kunne ekspandere det her og tjene gode penge på det, så ville det samtidig have en meget betydelig beskæftigelseseffekt," siger Anders Eldrup.