Her er det mest attraktivt for udenlandske virksomheder at slå sig ned i Danmark

Enkelte danske kommuner stikker ud, når virksomhederne kigger på, hvor det er mest attraktivt at slå sig ned. Det viser en ny analyse fra Kraks fond.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Er der god infrastruktur, hvordan er skatteforholdene, og er det nemt at rejse til udlandet? Det er tre af de spørgsmål udenlandske virksomheder stiller, når de går på jagt efter en dansk kommune at slå sig ned i.

Og der er stor forskel på, hvor det er mest attraktivt at placere sig i Danmark.

Det viser en ny rapport for Kraks Fond, der forsker i byer.

»De udenlandske virksomheder i Danmark er ofte placeret tæt på andre udenlandske virksomheder i industriklynger. Det ser vi for eksempel i kommunerne rundt om København,” siger en af forskerne bag rapporten, Bo Bernhard Nielsen.

For Kraks fond har på baggrund af rapporten opstillet en liste over, hvilke kommuner det er mest attraktivt at slå sig ned i for udenlandske virksomheder. Og vinderen er…

…Ballerup Kommune!

Andelen af udenlandske virksomheder tegner sig for 25.26 procent af det samlede antal virksomheder i kommunen.

Danmarkskort: Her er andelen af udenlandske virksomheder højest

Efter Ballerup ligger Glostrup Kommune lunt i svinget med 25.13 procent, mens Brøndby, Tårnby og Høje Taastrup Kommune følger efter med ca. 24 procent.

Det kan skyldes, at Københavns Vestegn tilbyder billigere husleje sammenlignet med Hovedstaden. Samtidig betyder placeringen, at den højtuddannede arbejdskraft er tæt på, tilføjer Bo Bernhard Nielsen.

Jylland på 15. pladsen

Kigger vi længere ned på listen, dukker Jylland op på plads nummer 15. Her ligger Fredericia, der har 16.34 procent udenlandske virksomheder efterfulgt af Kolding med en andel på 15.45 procent af udenlandske virksomheder i kommunen.

Ifølge forskerne bag rapporten er et af de vigtige parametre for virksomheder i Jylland, at der er kort afstand til grænsen. Derfor er det især trekantsområdet med Fredericia, Kolding og Vejle, der tiltrækker internationale virksomheder.

Rapporten viser desuden, at de udenlandske virksomheders placering er branchespecifikt.

Det er altså især virksomheder med fokus på produktion og engroshandel, der vælger Københavns Vestegn, mens detailhandel ofte ligger sig i Nordsjælland. Virksomheder inden for servicebranchen fordeler sig over hele landet.