Her er den historiske redningsplan for Skat

En storstilet kriseplan er netop blevet fremlagt af skatteminister Karsten Lauritzen (V) på Christiansborg.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer sin plan for genopretningen af Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

En massiv milliardindsprøjtning, 1.000 nye medarbejdere og nye styrelser i Skat.

Det er blot nogle af de centrale punkter, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) netop har fremlagt på et pressemøde i Provianthuset ved Christiansborg.

Planen er en klar styrkelse over Skatteministeriets magt over Skat, da Skat som selvstændig styrelse bliver splittet op.

Ifølge planen oprettes fire nye styrelser til told, ejendomsvurderinger, inddrivelse af gæld og udvikling. Derudover et stort ben kaldet indbetalingsområder, som dækker person, erhverv og motor.

Milliarder til nye styrelser

Det nye vurderingssystem til ejendomme vil i alt koste 2,6 mia. kroner og beskæftige 400 mand. Derudover bliver der afsat 1,8 mia. kroner til den nye styrelse til inddrivelse af gæld frem mod 2020, mens toldområdet får tilført en milliard kroner.

Samtidig bekræfter planen, at en »markant del« af arbejdspladserne i det nye Skat skal placeres uden for hovedstadsområdet, som Berlingske kunne fortælle tidligere i dag.

De nye styrelser ventes at blive etableret i løbet af 2017. Den samlede redningsplan for Skat kan læses her.

På pressemødet gjorde Karsten Lauritzen det klart, at planen kommer til at koste syv milliarder kroner frem mod 2020, hvis det står til ministeren. I alt bliver der oprettet 1.000 nye stillinger, mens regeringen dropper planlagte personalereduktioner og besparelser, som ville have skåret cirka 1.000 stillinger bort. På den måde får Skat i fremtiden 2.000 nye stillinger, fremhæver Skatteministeriet.

Karsten Lauritzen lagde ikke skjul på fredag, at der er brug for en »markant bedre organisering«.

»Skat vil blive organiseret i mindre styrelser. Det vil styrke fagligheden, samtidig med at vi får en mere klar ansvarsfordeling,« sagde skatteministeren.

Fyring af Skats øverste direktør

Som det tidligere er kommet frem i dag, er Skats øverste direktør, Jesper Rønnow Simonsen, blevet fritstillet med øjeblikkelig virkning.

»Skats nuværende direktør for Skat, Jesper Rønnow Simonsen, har haft ansvaret for Skat. Men man må også bare konstatere, at det ikke har været nok. Derfor fritstilles Jesper Rønnow i dag som direktør for Skat,« sagde Karsten Lauritzen.

Jesper Rønnow Simonsen tager sin afsked i et sidste tweet:

Farvel til 14 milliarder kroner?

Under fredagens pressemøde fortalte Karsten Lauritzen, at det ikke vil kunne betale sig at inddrive hele 14 mia. kroner fra danskerne. Sidste år advarede han dog i forbindelse med nedlukningen af EFI, at op mod 14 mia. kroner kunne være tabt.

Det skyldes, at udgifterne til selve inddrivelsen vil overstige det beløb, man får ind i statskassen, fordi inddrivelsen vil skulle foregå manuelt efter skrotningen af det famøse EFI-system.

Allerede i 2013 blev Skats nu fradtådte direktør Jesper Rønnow Simonsen advaret om, at det var stærkt risikabelt at sætte inddrivelsessystemet EFI i gang. Baggrunden var, at EFI ikke var blevet testet tilstrækkeligt, mens data var forældet og fyldt med fejl.

Behov for flere ressourcer

Står det til flertallet af et repræsentativt udsnit af befolkningen, som Gallup har spurgt for Berlingske, falder dagens milliardsprøjtning til Skat på et tørt sted. 80 procent af de 1.066 svarpersoner er enig eller overvejende enig i, at SKAT bør have langt flere ansatte til at sikre, at der ikke sker svindel og snyd.

Se nedenfor for flere detaljer fra Gallup-målingen, som Berlingske bragte fredag: