Her er de nye regler for realkreditten

Finanstilsynet har udviklet en såkaldt tilsynsdiamant for realkreditinstitutterne, som skal sikre et ensartet tilsyn og finansiel stabilitet fremadrettet. Her er de fem pejlemærker.

Finanstilsynet direktør Ulrik Nødgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet løfter torsdag sløret for de fem pejlemærker som realkreditinstitutterne i fremtiden skal agere i forhold til.Derudover præsenterer tilsynet to nye initiativer. Blandt fastsættes det, at udbetalingen p åen bolig skal være minimum fem procent.

Der lægges blandt andet loft over andelen af afdragsfrie lån og over væksten i udlånet til de forskellige kundegrupper.

Tilsynet erkender sektorens bestræbelser på selv at mindske risikoen blandt andet gennem en begrænsning af de afdragsfrie lån og lån med kort refinansiering.

»Realkreditinstitutterne har allerede selv taget flere initiativer, der trækker i den rigtige retning. Tilsynsdiamanten vil nu sætte rammerne for den langsigtede tilpasning,« siger Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard i en meddelelse.

Her opstilles de fem pejlemærker, der skal udgøre den såkaldte diamant. Forslaget er i offentlig høring frem til den ottende oktober.

»Tilsynsdiamanten er et vigtigt skridt til at fremtidssikre den danske realkreditsektor. Det vil ske på en fleksibel måde, så både erhvervslivet og de almindelige boligkøbere fortsat vil opleve gode lånemuligheder.«

Sideløbende med tilsynsdiamanten bliver der taget to initiativer til at modvirke prisbobler på ejendomsmarkedet. Det ene initiativ er et krav om, at boligkøbere som udgangspunkt skal stille med en udbetaling på 5 pct. ved boligkøb. Det andet initiativ er et krav om, at erhvervsejendomme som udgangspunkt skal kunne generere positiv likviditet, for at de kan belånes.

Selve tilsynsdiamanten vil være opbygget som følger:

1. Udlånsvækst: Udlånsvæksten til de enkelte kundesegmenter skal være under 15 pct. pr. år. De fire kundesegmenter er private boligejere, boligudlejningsejendomme, landbrugsejendomme og andet erhverv

2. Låntagers renterisiko: Andelen af lån, hvor Loan-to-value (LTV) overstiger 75 pct. af lånegrænsen, og hvor renten kun er låst fast i op til 2 år, skal være mindre end 30 pct. Gælder kun lån til private og lån til boligudlejningsejendomme.

3. Afdragsfrihed på lån til private: Andelen af lån med afdragsfrihed må maksimalt udgøre 55 pct. af lånemassen i LTV-båndet over 75 pct. af lånegrænsen.

4. Lån med kort funding: Andelen af udlån, der refinansieres, skal pr. halvår være mindre end 15 pct. af den samlede udlånsportefølje.

5. Store eksponeringer: Summen af de 20 største eksponeringer skal være mindre end instituttets egentlige kernekapital.