Her er de lukrative skattely

Adskillige lande har gennem tiden været brugt som skattely ved hjælp af offshore-selskaber. Selv om konstruktionerne er stærkt kontroversielle, er de dog ikke nødvendigvis ulovlige, lyder det fra eksperter.

Foto: RODRIGO ARANGUA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mere end sol og varme forbundet med lande som Caymanøerne, Panama og Bahamas. Landene har nemlig alt efter øjnene, der ser, fungeret som en slags skattetekniske åndehuller for folk med blik for skattelovgivning eller dybt kritisable skattely for onde spekulanter.

Og nu står politikere og organisationer igen i kø for at kritisere den omfattende brug af skattely i Panama, der er blevet afsløret af den tyske avis Süddeutsche Zeitung og journalistnetværket ICIJ.

Sagen trækker tråde til feterede sportsstjerner og toppen af det politiske parnas i blandt andet Island og Rusland, men også en af Danmarks største banker Nordea er ifølge Danmarks Radio (DR) trukket ind i sagen, som har fået bankens ledelse til at iværksætte en intern undersøgelse.

Men selv om afsløringerne vækker massiv omtale, er det dog langt fra noget nyt, at de såkaldte offshore-selskaber bruges til at slippe for at betale skat, fortæller partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, Torben Bagge, som er ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet.

»Der er intet ulovligt i at have et offshore-selskab. Hvis bare man overholder reglerne, og det vil sige, at man orienterer de danske myndigheder om de skattepligtige indtægter, man har,« siger han.

Tilbage i november 2014 lavede den Internationale Valutafond (IMF) en liste over blande, der blev omtalt som Offshore Financial Centres (OFC). Det tæller lande som  Seychellerne, Caymanøerne, Bahamas og altså også Panama (se nedenstående liste). Ifølge DR blev der i 2013 investeret 123,4 milliarder danske kroner i den slags lande.

Konstruktionen med et offshore-selskab fungerer ved, at der oprettes et firma i Panama, der skal skærme en person af for skat i for eksempel Danmark. For at selskabets pengekasse ikke kan kobles til den, der ønsker at undgå at betale skat, bliver der indsat en ledelse i selskabet, men pengene tilkommer dog stadig den, der med et dokument i hånden har »råderet« over midlerne med en såkaldt »power of attorney«.

I dansk skatteret vil det dog ofte ifølge Torben Bagge betyde, at pengene skal selvangives i Danmark, fordi personen reelt styrer selskabet.

»Når der er nogle af de samme personer, der sidder i ledelsen i 10.000 selskaber, eller at folk er døde, men stadig er leder af selskabet, så lugter det jo lidt af at være proforma,« siger han.

Ifølge Berlingske Business' oplysninger koster det et sted mellem 15.000 til 20.000 kroner at få oprettet et offshore-selskab i udlandet herhjemme. Det kan dog gøres billigere, hvis man udfører en større del af papirarbejdet selv. Flere selskaber og personer vælger at bruge ordningen, fordi de ønsker at mindske den omkostning, de har ved at drive virksomhed eller lave skatteoptimering. Alligevel tyder flere af de eksempler, der er kommet frem i Panama-dokumenterne på, at der er tale om forsøg på decideret skatteunddragelse, lyder det fra Torben Bagge.

»Det behøver ikke at være noget ulovligt, at Islands statsminister eller fodboldspilleren Messi har en sådan konstruktioner, men der er formentligt et grund til, at det lige er Panama, der bliver valgt,« siger han.

Når det ofte er den samme fire-fem håndfuld lande, der bliver forbundet med skattely, skyldes det ifølge professor i skatteret på Aarhus Universitet Jan Pedersen fire forskellige ting: Landene har ofte en særdeles lav beskatning eller slet ingen. Derudover har de gennem længere tid ikke deltaget i det internationale samarbejde om at begrænse muligheden for at slippe for at betale skat.Samtidig har landenes lovgivning ofte givet mulighed for at hemmeligholde informationerne om selskaberne og konti. Sidst men ikke mindst har det også været særdeles nemt at oprette selskaber, lyder det fra Jan Pedersen, der dog er optimist i forhold til at mindske brugen af skattely.

»Der er faktisk sket rigtigt meget på det her punkt, fordi man har fundet ud af på G7-niveau, at det her dur ikke. Derfor har man tvunget nogle af de her lande til at afgive oplysninger,« siger han.

Danmark har i alt indgået 45 aftaler med skattely-lande om udlevering af informationer senest i november, hvor der blev lavet en aftale med De Forenede Arabiske Emirater.

Aftalerne betyder, at myndighederne kan indhente oplysninger, hvis der er mistanke om, at personer eller virksomheder overfører skattepligtige beløb til konti i udlandet.