Her er de hemmelige bankpapirer: Så meget tjener Goldman Sachs på DONG

Bankerne bag børsnoteringen forsøger at få langt mere for DONG end hidtil vurderet. Det fremgår af fortrolige rapporter fra Danske Bank og Nordea.

Det tegner til, at den amerikanske bank Goldman Sachs har lavet en særdeles god forretning med købet af DONG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne bag børsnoteringen af DONG skruer forventninger højt op til, hvor meget ejerne kan få for den danske energikoncern. Indtil nu har der kun været gættet på, hvor meget DONG er værd, men nu kan Berlingske afsløre, hvad bankkonsortiet bag børsnoteringen forsøger at få for det danske selskab.

Det tegner til, at den amerikanske bank Goldman Sachs har lavet en særdeles god forretning. Siden Goldman Sachs købte sig ind i DONG i begyndelsen af 2014 har der været gættet på priser på 35-80 mia. kr., hvor især et niveau omkring 70-80 er blevet regnet som mest sandsynligt.

Men i to helt nye analyserapporter fra Danske Bank og Nordea, som Berlingske har fået indsigt i, anslås markedsværdien af DONG til at være på omkring 100 mia. kr. eller måske mere, når virksomheden går på børsen.

Begge banker er med i inderkredsen ved den børsnotering, som kan blive Danmarks største nogensinde.

»I analyserapporterne fra de to store danske banker anslås markedsværdien til omkring 100 mia. kr. eller over. Olieforretningen er, hvad olieforretningen er, men det er frem for alt vindforretningen, der virkelig driver værdien her. Den går fantastisk, især Hornsea går rigtigt godt. Det er den, der driver en meget betragtelig del af den værdisætning,« siger en centralt placeret kilde.

Rapporten er udarbejdet af analytikerne i de to banker, der begge er del af det konsortium, der skal føre DONG på børsen. Officielt har de ikke forbindelse til den såkaldte corporate finance-del, som er det område i de to storbanker, der arbejder direkte med børsnoteringen. Estimater fra bankkonsortiets analytikere er dog traditionelt med tæt på det, som kommer til at stå i det endelige børs­prospekt. Prospektet er det officielle børsdokument, der er godkendt af Finanstilsynet, og som sandsynligvis vil blive offentliggjort inden for de næste to uger.

Analyserapporterne er efter Berlingskes oplysninger blevet endeligt sendt til større investorer torsdag efter, at de var blev godkendt i toppen af bankerne.

»Det er en virksomhed, der er svær at værdisætte. For der er en del, der er gået rigtig godt – altså vind – og en del der er gået rigtig dårligt, nemlig olie- og gasforretningen,« siger en anden kilde.

Stor offentlig debat

Det store spørgsmål er, hvor meget Goldman Sachs står til at tjene på DONG, fordi det er en investering, der tidligere har skabt stor offentlig debat. Det endelig regnestykke kan først gøres op den dag, den amerikanske investeringsbank har solgt alle sine aktier. Indtil videre er planen at sælge en del af aktierne sammen med de øvrige aktionærer. Staten vil dog beholde mindst 50,1 pct. af aktierne.

Hvis DONG er blevet mere end 100 mia. kr. værd, tegner alt til en god investering for Goldman Sachs. Da amerikanerne købte sig ind i DONG i vinteren 2014, blev den danske energikoncern vurderet til 31,5 mia. kr. DONG har tidligere forklaret, at den pris var på linje med værdiansættelsen af lignende energiselskaber i Europa. De kostede dengang seks-syv gange driftsindtjeningen, som i 2013 var 13,5 mia. kr. i DONG. Dermed blev DONG prissat til ca. 88,5 mia. kr., men fratrukket de 57 mia. kr., som var koncernens samlede gældsforpligtigelser dengang, endte prisen på 31,5 mia. kr.

Men siden er det lykkedes at betale gælden, og koncernen havde ved udgangen af første kvartal en rentebærende gæld på blot 940 mio. kr. Det er blandt andet sket ved flere frasalg, som har indbragt et tocifret milliardbeløb. I den proces er der sagt farvel til vandkraftværker, gaskraftværker og flere landvindmølleparker. Ved en pris på 100 mia. kr. er Goldmans Sachs’ aktier dermed 17,8 mia. kr. værd, mens de tilbage i 2014 betalte ca. otte mia. kr. for deres aktiepost.

En usikkerhedsfaktor om prisen er endnu størrelsen på den rabat, som altid bliver givet ved børsnoteringer for at sikre investorernes interesse.

Oplysningerne kommer efter, at DONG torsdag sendte den såkaldte Intention-to-float til børsmarkedet. Det er det første skridt mod den børsnotering, der – som tidligere omtalt i Berlingske – kommer til at finde sted 10. juni. Normalt vil der om ca. to uger blive sendt et børsprospekt ud. Det er muligt, at det sker 25. maj, for ifølge Berlingskes oplysninger har Nordea den dato inviteret sine særligt velhavende privat banking-kunder til et informationsarrangement om børsnoteringen af DONG.

Hverken DONG, Goldman Sachs eller Finansministeriet ønsker at kommentere oplysningerne.