Her er de fem mest interessante ting fra Mærsk-regnskabet

Få det hurtige overblik med Business.dk's guide til de mest interessante elementer i Mærsks kvartalsregnskab.

A.P. Møller-Mærsk leverede et resultat bedre end ventet, men opjusterer ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: JERRY LAMPEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vil du have det hurtige overblik Mærsk-regnskabet mest interessante informationer? Så er du kommet til rette sted. Business.dk giver her et overblik over de vigtigste nedslag i kvartalsregnskabet.

 

1. Resultatet var bedre end ventet, men Mærsk opjusterer ikke de samlede forventninger

A.P. Møller - Mærsk tjente lige knap 15 mia. kroner før skat i tredje kvartal. Det var mere end samme kvartal sidste år og mere end analytikerne havde forventet. Det svarer til, at Mærsk har tjent ca. 146,7 mio. kroner om dagen i kvartalet.

Aktiemarkedet kvitterede med et fald på 1,3 procent ved fondsbørsens åbning.

 

2. Maersk Line har reduceret omkostningerne og opjusterer forventningerne

Rederiet ligger nu betydeligt over gruppens samlede krav til afkast, fremgår det af regnskab for tredje kvartal. Tidligere hed forventningen et resultat, der var bedre end resultatet på 9 mia. kroner i 2013. Nu hedder målet for 2014 "over 2 mia. dollar" - det vil sige over knap 12 mia. kroner. Udover lavere omkostninger skyldes fremgangen højere gennemsnitlige fragtrater.

 

3. Faldende brændstofpriser kan give ekstra gevinst

Maersk Line har blandt andet sparet udgifter på brændstof, det såkaldte bunkerfuel, og i en lille boks i regnskabet fremgår det, at et fald på 100 dollar per ton i årets sidste kvartal giver en gevinst på knap 600 mio. kroner for Maersk Line. I de sidste to måneder er prisen faldet 20 procent.

 

4. Lav oliepris gør nas på Maerks Oil og Maersk Drilling

Maersk Oil øgede overskuddet i tredje kvartal af året - fra 1.133 mio. kroner i perioden i fjor til 1.331 mio. kroner i år, men det kan blive en stakket frist, fordi overskuddet hurtigt vil blive negativt påvirket af en oliepris, der fortsætter med at falde.

Maersk Drilling er også ramt, fordi de faldende oliepriser får olieselskaberne til at genregne på nye projekter, som ikke længere kan betale sig, hvilket betyder, Maersk Drilling står med en stribe nye borerigge, der endnu ikke har noget at lave.

 

5. Afrikansk olieeventyr hænger i en tynd tråd

Den faldende oliepris betyder også, at prestigeprojeketet i Angola, der er et af Maersk Oils største, er i fare for at måtte blive sat i bero.

»Chissonga i Angola er et dybvandsprojekt, og derfor er der høje omkostninger, og projektet er derfor udfordret af en oliepris på 80 dollar. Vi vil kun gå videre, hvis vi kan se, at projektet er rentabelt,« sagde koncenchef Nils Smedegaard Andersen på telekonferencen i forbindelsen med regnskabet.

Her er alle de steder, Maersk Oil har aktiviteter. Kortet er fra præsentationen af kvartalsregnskabt.