Her er Danske Banks nye storaktionær

Cevian Capital går aktivt efter indflydelse og er ikke bange for at få fingrene helt ned i beslutningsprocesserne.

Christer Gardell er hovedmanden bag Cevian Capital. Han bliver kaldt 'Sveriges Gordon Gekko' efter en af hovedpersonerne i firserfilmen Wall Street. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forandringens vinde blæser ind over Øresund og ind gennem dørene i Danske Banks hovedkvarter på Holmens Kanal i København. Historien viser nemlig, at bankens nye storaktionær, den svenske investorfond Cevian Capital, går direkte efter medbestemmelse i driften af de selskaber, de investerer i.

Se billederne: Historien om Danske Bank

Indtil videre har Cevian Capital købt 5,02 procent af aktierne i Danske Bank, men historien viser, at de går efter helt op til 15 procent af de selskaber, de investerer i. Men modsat en normal kapitalfond, går Cevian Capital efter at rulle ærmerne op og være direkte involveret i selskabernes drift. Meget tyder derfor på, at Cevian Capital vil gå efter en bestyrelsespost i Danske Bank.

Cevian Capital er en aktivistisk investorfond, dog med et betydeligt tvist. I modsætning til mange aktivistiske investorfonde, der ofte går efter kortsigtet profit, har folkene bag fonden en omfattende erfaring fra virksomhedsledelse og management. Og i modsætning til almindelige kapitalfonde går Cevian Capital ikke efter at købe hele selskaber og afnotere dem.Blandt de omkring 20 personer i Cevian Capital har størstedelen en baggrund i konsulentbranchen, og i stedet for at fokusere på corporate finance, har de et meget mere operationelt fokus, der går på at forbedre driften. Cevian køber traditionelt ikke op i dårlige virksomheder, men i gode virksomheder, hvis aktiekurs ikke afspejler den værdi, de mener, der er i selskabet.

Modsat mange kapitalfonde hedger Cevian Capital heller ikke sine investeringer mod tab, ligesom de heller ikke gearer investeringerne med lån.

De operer samtidig med en noget mere langsigtet horisont, som betyder, at de går mere op i at få selskabet til at køre smurt, end i kortsigtede gevinster. Tidshorisonten for investeringerne er oftest tre til syv år. Som fondens ene grundlægger, Lars Förberg, har sagt i indtil flere interviews: "Vi ser ikke på, hvor aktiekursen er om seks måneder, men hvor den er om 3-4 år."Bag Cevian Capital står de to svenskere Christer Gardell og Lars Förberg, der mødte hinanden i begyndelsen af 90erne, da Christer Gardell skiftede fra konsulentfirmaet McKinsey til Nordic Capital, hvor Lars Förberg arbejdede. Den første sten til Cevian Capital blev lagt i 2002, men det var først fem år senere, at det virkelig tog fart.

I 2007 oprettede Gardell og Förberg Cevian I - den første kapitalfond med en startkapital på to milliarder dollar. Pengene kom primært fra amerikanske investorer. Året efter oprettede de Cevian II med tilsvarende mængde kapital.Penge var ikke svære at finde. Blandt andet var Sveriges største pensionsfond og den amerikanske superinvestor Carl Icahn, der er verdens 61. rigeste mand, blandt indskyderne. Et afkast på 78 procent i Cevian I efter det første år, fik investorerne til at stå i kø. Også Cevian II havde store to-cifrede forrentninger i de første år.

I dag har Cevian Capital investeringer for omkring 30 milliarder kroner og er aktivt til stede i blandt andre Swedbank, Teliasonera og Volvo Trucks.
Konference: HR og ledelse i krisetider