Her er Danske Banks nye ambitiøse plan

Som en marathonløber har Danske Bank smidt vægt og overflødig muskelmasse. Derfor forventer Danske Banks topchef Thomas Borgen at løbe hurtigere allerede i 2018

Danske Banks adm. direktør Thomas Borgen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank topchef Thomas Borgens nye og store plan vil komme under pres hele dagen. For han har nu fremlagt mere præcise og ambitiøse finansielle mål, som tirsdag bliver præsenteret i bankens årsregnskab.

Det centrale er, at Danske Banks egenkapitalforrentning efter skat skal op og ligge på »over 12,5 pct. senest i 2018«. Det er vældig ambitiøst for banken. Særligt i en tid da de lave renter gør det sværere at drive bankdrift, fordi bankkunderne jo forventer at få en vis rente for at sætte penge i banken. Men for mange af de store danske banker koster det de facto penge at have kundernes penge stående, fordi Nationalbankens toneangivende renter nu er negative. Og ingen bankdirektør har endnu turdet at opkræve såkaldte minusrenter, hvor kunderne altså afkræves en negativ indlånsrente.

Baggrunden for Danske Banks opjustering af målet er som sådan negativ, fordi banken i fjerde kvartal nedskrev 9 mia. kr. på de tilbageværende værdier i primært den finske bankforretning, som blev købt i 2006 for 30 mia. kr. Det gør egenkapitalen mindre og derfor bliver det lettere at opnå en høj forrentning. Det kan sammenlignes med en lettere løber, som kan løbe stærkere.

Men de detaljer i planen, som Thomas Borgen fremlægger, er ikke særlig konkrete. Borgen bruger formuleringen »vi vil igangsætte en række initiativer« og liner derefter en række punkter op, som skal trodse de svære konjunkturer:

»Vi tror dog på, at de finansielle resultater kan forbedres ved fortsat at fokusere på at øge kundetilfredsheden og udvikle nye produkter samt optimere sammensætningen og prisfastsættelsen af eksisterende produkter,« lyder det fra Borgen.

Hertil kommer, at Danske Bank vil øge indtjeningen i Sverige og Norge. Et tredje og væsentligt ben er den forbedrede kreditvurdering i Danske Bank, der skal bruges til at få flere forretninger ind i Danske Banks erhvervskundeforretning.  Her skal forretningsmodellen ændres, så Danske Bank kan tjene flere penge uden at holde så meget kapital.

Også datterselskaberne Danske Capital og Danica Pension skal skæppe i kassen i Danske Bank i de kommende år.

For Danske Banks medarbejdere stiller Thomas Borgen ikke umiddelbart en stor fyringsrunde i udsigt:

»Vi fastholder vores fokus på stram omkostningsstyring og optimal anvendelse af ressourcerne. Dette vil også bidrage væsentligt til at forbedre de finansielle resultater.«

Desuden satser Thomas Borgen på lidt medvind i form af lavere udgifter til at finansiere forretningen, fordi banken nu endelig har fået en bedre kreditvurdering. Han satser også »et lavt niveau« på nedskrivninger. Denne post har ellers kostet Danske Bank snesevis af milliarder under finanskrisen.

Thomas Borgens store plan er altså en samlet pakke, hvori »alle forretningsenheder forventes at
bidrage til den øgede egenkapitalforrentning, ligesom arbejdet med at opnå en bedre kapitalanvendelse og lavere fundingomkostninger også forventes at have en positiv effekt.«