Her er Danmarks nye arkitekt-stjerneskud

Flere og flere af landets mest eftertragtede tegneopgaver går til Dan Stubbergaards firma COBE. Udlandet begynder at trække i ham og sammenligning med Bjarke Ingels synes uundgåelig.

Arkitekt Dan Stubbergaard. Foto: Rasmus Hjortshøj Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns dyreste lejlighed koster om­­kring 30 mio. kr. og ligger i Nord­havn i det, der tidligere var en forladt silo. I dag er Dan Stub­ber­gaards arkitektfirma COBE igang med at ombygge siloen til et moderne boligbyggeri. Efter sigende skulle udsigten fra lejligheden være helt fantastisk, men den er kun de allerrigeste forundt.

Heldigvis er alle velkomne på bygningens øverste etage, hvorfra udsigten skulle være endnu bedre. Her har Dan Stubbergaard bestemt, at der skal ligge en restaurant og en tagterrasse, som er offentlig tilgængelig.

Beslutningen er meget symptomatisk for Stubbergaard som arkitekt. Hans mission er at skabe bygninger, pladser og parker, som borgerne rent faktisk kan bruge til noget. Æstetik er vigtigt, men funktionalitet er vigtigere i Stubbegaards arbejde.

Den mission har han de seneste år haft voksende mulighed for at føre ud i livet. Hans arkitektfirma COBE bliver valgt til flere og flere store opgaver i Danmark. Herhjemme har han blandt andet været med til at tegne ombygningen af Nørreport Station, moderniseringen af Israels Plads og udbygningen af Nordhavnen til et ny bydel i København.

Hver gang Dan Stubbergaard cykler forbi Israels Plads, håber han, at han kan få øje på, at nogen holder loppemarked eller spiller fodbold på de runde boldbaner. Han håber, at hans nye plads bruges af områdets inbyggere.

Også udlandet er ved at fået øjnene op for den danske arkitekt. For nylig har COBE vundet retten til at tegne Adidas’ nye store konferencecenter sportsbrandets hovedkvarter i Herzogenaurauch i Bayern i det sydlige Tyskland.

Det er stort set umuligt at læse om Dan Stubbergaard uden, at der bliver draget paralleller til Bjarke Ingels. Og lighederne er da heller ikke grebet ud af den blå luft.

De er født samme år, de er gode venner og uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København.

Begge tog de til Holland for at lære alt det, Danmark ikke kunne lære dem. Det handlede om at lære at få sine projekter ud over rampen og tegne projekter, som imponerede borgerne og ikke nødvendigvis underviserne på arkitektskolen eller kritikerne i Politiken, fortæller Stubbergaard.

Inden han besluttede sig for at starte sin egen virksomhed var endda ansat hos Bjarke Ingels' tidligere virksomhed PLOT.

De har utvivlsomt inspireret hinanden, men Stubbergaard er ikke bare en Ingels-kopi, mener kilder, der kender dem begge. Han er mere pragmatisk, han tror på at arkitektur kan bryde sociale forskelle i byen og så er han lidt mindre begejstret for rampelyset end Ingels.

En stor del af tiden bruger Stubbergaard på papirøen, hvor COBE har sit hovedkvarter. Sammen med sin kæreste og to børn bor han i en 80 kvm. lejlighed på Nørrebro. De er på udkig efter noget større, men Dan Stubbergaard har endnu ikke fundet det perfekte hjem for familien. Det er nok lidt sværere, når man er arkitekt, indrømmer han.