Her er Danmarks nye ambassadør i »nationer« som Facebook og Google

Facebook og Google skal behandles som nationer. Derfor har Danmark udpeget verdens første teknologiambassadør, der har en plan for at gøre Danmark til verdens digitale laboratorium.

Den udpegede teknologiambassadør Casper Klynge. Foto: IDA. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook har flere brugere, end verdens største land har indbyggere, og Googles indtægter overstiger lande som Island og Bulgarien.

Tilbage i januar udtalte udenrigsminister Anders Samuelsen, at teknologivirksomhederne er så store nu, at de både økonomisk og i påvirkningen af vores hverdag overgår mange af de lande, hvor vi har mere klassiske ambassadører. Det er en ny form for nationer, og det må vi forholde os til, lød udmeldingen.

Derfor har Danmark som det første land i verden udpeget en teknologiambassadør (ambassadør for teknologi og digitalisering), der skal sidde i teknologiens arnested, Silicon Valley. Valget faldt på 43-årige Casper Klynge, der i dag er varetager rigets interesser som dansk ambassadør i Indonesien.

»Vi bevæger os jo ind på et nyt territorie, en hvid prik på verdenskortet, så vi kan ikke sige præcis hvad det fører til,« siger han til Ingeniørforeningens nye teknologipodcast, Techtopia.

I Techtopia løfter han dog lidt af sløret for, hvad "techplomacy" går ud på.3 indsatsområder
Når Casper Klynge flytter ind på sit nye kontor i Silicon Valley 1. september bliver det med mandat til at agerer i hele verden.

»Der er behov for, at vi engagerer os på teknologi- og digitaliseringsdagsordenen, men også engagerer os aktivt i forhold til nogle nye spillere i international politik, som i stigende grad bliver vigtige og influerer i vores dagligdag på alle mulige områder,« forklarer Casper Klynge og peger på tre indsatsområder for tekplomatiet.

Klynge og hans stab skal bygge nye partnerskaber med de store techvirksomheder ikke kun i Silicon Valley, men også lande som Kina, Israel, Pakistan og Kenya, der står på skuldrene af hinanden for at udråbe sig selv som det næste Silicon Valley.

Derudover skal han fremme dansk eksport på teknologiområdet, og vigtigst af alt bruge denne nye platform til at brande Danmark som et lille digitalt laboratorium for at lokke investeringer til landet.Vi skal lære af e-Estonia

At Danmark som de første i verden har udnævnt en teknologiambassadør har allerede vakt international opmærksomhed.

Det håber Casper Klynge, at han kan bruge til at få vind i sejlene i sit arbejde. Han henviser til Estland, der på imponerende vi har fået brandet sig som et digitalt foregangsland under navnet e-Estonia. Landets premierminister har som en sand teknologiambassadør turet verden rundt og fortalt om det lille lands digitale fortræffeligheder, hvilket blandt andet sendte ham en tur i det populære amerikanske tv-show The Daily Show sidste år.

»Jeg håber om to år, at vi har været i stand til at vise, at vi så rigtigt med at etablere det her nye initiativ. Og at vi i kraft af at være firstmover har fået etableret et unikt netværk internationalt set, både med techvirksomheder men også med nogle af de store organisationer som FN, World Economic Forum, EU og Nato,« siger Casper Klynge.

Du kan høre hele interviewet på på Techtopia.dk eller direkte på iTunes her.

Artiklen er oprindelig publiceret på IDA Universe.