Her er dagens indkøb fra NKT

Det er en international sværvægter inden for energi- og automationsteknologi, hvis kabelenhed NKT køber for 5,3 mia. kr.

NKT holding Fold sammen
Læs mere
Foto: NKT/J.Ellebo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet havde svensk-schweiziske ABB inden NKT's opkøb en markedsværdi på over 426 mia. svenske kr. - svarende til 331 mia. danske kr. - ifølge data fra Bloomberg. Koncernen opererer i omkring 100 lande og beskæftiger omkring 135.000 medarbejdere.

ABB's aktiviteter inden for kabelsystemer omfatter design, konstruktion, levering, installation, vedligeholdelse og service.

Koncernens kabel-enheden, ABB Cables, havde en justeret omsætning på 472 mio. euro - svarende til 3,5 mia. kr. - i 2015. Selskabet havde samtidig ved udgangen af juni en ordrebog på 1,1 mia. euro - eller 8,3 mia. kr. Enheden beskæftiger omkring 900 personer og er aktiv inden for fremstilling og udvikling af havhøjspændingskabler og underjordiske kabler.

Med i købet får NKT desuden et nyt kabelskib. Det ventes leveret i første kvartal næste år. Den investering er på 900 mio. kr. og bringer derfor den samlede investering op på 6,2 mia. kr.Oven i opkøbet har selskabet desuden indgået en aftale med ABB om et fremtidigt strategisk samarbejde om at udnytte mulighederne inden for interconnectors og onshore energiforsyningsprojekter.

»Som led i det strategiske samarbejde kommer ABB og NKT Cables til at samarbejde om fremtidige projekter for at udnytte markedsmulighederne,« siger Claudio Faccin, der er global chef for ABB Power Grid, i en pressemeddelelse.

Til det svenske nyhedsbureau Direkt siger en talsperson for ABB, at frasalget af ABB Cables, som har været en del af ABB's enhed Power Grid, skyldes to forhold.

»For det første er højspændingsvirksomheden en meget mere volatil forretning end den normale power grid-forretning, og det her er derfor en måde at fokusere på det, som er mere forudsigeligt,« siger talspersonen til Direkt.

»For det andet er det, som sælges, meget kapitalkrævende. Det, som er tilbage af Power Grid, er således lang mere i overensstemmelse med, hvad ABB ønsker at være, og det at sælge indebærer et øget fokus på kerneforretningen,« uddyber talspersonen.

Opkøbet ventes gennemført i første kvartal 2017, og integrationen af ABB Cables ventes færdiggjort inden udgangen af 2018 og forventes at give årlige synergieffekter på 30 mio. euro fra og med 2019.

/ritzau/FINANS