Her er bilgiganternes teknologi-mareridt

Kæmpekoncernerne bag de kendte bilmærker har fået en ny hovedpine. Den kommer fra Silicon Valley, og den præger atmosfæren på den store bilmesse i Frankfurt.

Selvkørende biler er ikke science fiction mere. Flere virksomheder leger med ideen og bygger prototyper. Google er nok den mest kendte, men en anden er den schweiziske Budii, der har bygget en prototype på en BMW-platform. Billedet her fra indersiden af en Budii ikke fra bilmessen i Frankfurt, men fra forårets computermesse i Hanover. To verdener er ved at smelte sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Spata
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bilbranchen fejrer i disse dage sig selv til kæmpemessen Frankfurt Auto Show. Nye biler, ideer og koncepter bliver vist frem. Smil og håndtryk bliver udvekslet. Men i baggrunden hænger en sort sky, der truer med at ødelægge det gode humør.

Truslen tager udgangspunkt i, at hele bilbranchen står over for at få konkurrence fra en helt ny kant.

Mens samtaleemnet for et par år siden var el-bilens indtog og dens konsekvenser for den bestående branche, så bliver der i år hvisket om en helt anden udfordring. Nemlig den der kommer fra teknologiselskabernes leg med selvkørende biler, skriver det amerikanske nyhedsbureau Associated Press.

Øverste ledelseslag i bilkoncernerne tager i hvert fald truslen seriøst. Blandt andet i amerikanske General Motors, hvor Mary Teresa Barra er koncernchef, der mener, at branchen står foran nogle år med heftig udvikling.

»Vi kommer til at se flere forandringer i industrien de næste fem til ti år, end vi har oplevet de sidste 50 år,« siger hun ifølge AP.

Flere aktører leger med ideen om selvkørende biler. Deriblandt bilkoncernerne selv. Men der er også andre, der tester ideen af, og længst fremme er nok IT-kæmpen Google. Silicon Valley-virksomheden tester allerede selvkørende biler på gaderne omkring koncernens hovedkvarter syd for San Francisco.

Google har ikke meldt ud, at den vil begynde at producere egne biler, når konceptet kommer ud af testfasen. Omvendt så har den heller ikke sagt, at den ikke vil.

Men det er heller ikke nødvendigvis det største problem. Én ting er, at nye producenter spøger i kulissen og kan komme ind og få uventet succes, som det eksempelvis har været tilfældet med elbilen Tesla. En anden ting er, at den teknologiske udvikling helt grundlæggende kan ændre den måde, forbrugerne fremover vil bruge biler på.

Delebilskoncepter stormer frem i disse år. Kombinerer man dem selvkørende biler, så kan man principielt forestille sig et system, hvor billisterne blot tilkalder en bil, når de har brug for den, og så kommer den selv trillende hen til deres hoveddør. Parkeringsproblem løst.

Og spørger man topchefen for tyske Daimler, Dieter Zetsche, så skal man ikke udelukke et scenarie som ovennævnte. For der kan være andre, udefrakommende elementer, der gerne vil se udviklingen gå den vej, og som vi presse på.

»Tag et typisk amerikansk kvarter I en by. Her kunne du ved undgå at skulle bygge 100 garager og på den måde få plads til flere boliger. Bilerne ville være parkeret andetsteds og de ville komme på opfordring,« siger han ifølge AP og tilføjer:

»Det er grundlæggende en relativ simpel opgave at skabe sådan en løsning. Det kunne med sikkerhed blive lavet på fem år.«

Det hele afhænger selvsagt af, at myndighederne giver tilladelse til selvkørende biler. Som det er i dag, er det kun i enkelte byer og på forsøgsbasis, man har tilladt den slagt.

Og selv i ovenstående situation vil der alligevel være brug for bilproducenterne. Så hvad er der at være bange for? Jo, det store spørgsmål er nemlig, hvad der i fremtiden vil blive afgørende, når forbrugerne skal vælge, hvad de skal købe. Vælger de den fedeste bil - eller vælger de den med den bedste autopilot og mest brugervenlige tilkaldesystem?

Det er deri, at bilproducenternes hovedpine er gemt. Den heftige teknologiudvikling gør, at det er umuligt at forudse den næste store trend. Og en bil er altså ikke udviklet på en eftermiddag. Er der en aktør, som finder på vinderkonceptet, så kan han være år foran konkurrenterne.