Her er Bavarians Ebola-konkurrenter

Danske Bavarian Nordic og partneren Johnson & Johnson er langt fra den eneste virksomhed, der er med i kapløbet om at udvikle vacciner mod Ebola.

Foto: Betina Garcia
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bavarian Nordic og selskabets amerikanske partner Johnson & Johnson er langt fra de eneste, der forsøger at udvikle vacciner mod Ebola.

Websitet Clinica Space har forsøgt at gøre status og er kommet frem til en liste på i alt 17 virksomheder, inklusive Bavarian Nordics MVA-BN Filo-vaccine mod Ebola og Marburg-syge og det hollandske selskab Crucell, der også udvikler en ebola-vaccine.

Den samarbejdsaftale til en potentiel værdi af 1,1 mia. kr., som Bavarian og Johnson & Johnson offentliggjorde tidligt onsdag, omfatter de to ebola-vacciner, som altså nu skal udvikles til en samlet vaccine.

Det betyder, at Bavarian Nordic og Johnson & Johnson er oppe at konkurrere mod 15 andre virksomheder.

Britiske GlaxoSmithKline, der har speciale i vacciner, er med i kapløbet, men ellers er langt fleste virksomheder er mindre specialiserede biotek- eller farmavirksomheder, som i de fleste tilfælde med økonomisk støtte fra blandt andre de amerikanske myndigheder prøver at udvikle ebola-vaccine.

Længst fremme er virksomheden Chimerix fra North Carolina i USA. Selskabet fik for få dage siden tilladelse fra de amerikanske myndigheder til at gå i gang med såkaldte fase 2-forsøg med mennesker.

Chimerixs vaccine blev brugt til at behandle den første patient, Thomas Eric Duncan, der fik konstateret Ebola på amerikansk grund. Han døde dog på et hospital i Texas 8. oktober i år.

Langt de fleste vacciner, inklusive Bavarians vaccine, er endnu ikke afprøvet i mennesker.

Johnson & Johnsons vaccine  bliver dog netop nu testet i de første forsøg med mennesker, og det er derfor blot et spørgsmål om tid, før også Bavarians vaccine bliver afprøvet på patienter.

Se listen og læs mere om virksomhederne her.