Her er årets bedste danske opfindelser

Fem idéer, der er kommet på markedet i 2015, er kåret til årets opfindelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den rette idé kan med en god portion gåpåmod blive til en virkelig opfindelse, som kan hjælpe tusinder af mennesker med at løse både store og små problemer. Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut tilbyder gratis rådgivning til borgere med gode ideer i Danmark. Her er tommelfingerreglen, at én ud af 100 idéer har potentiale til at komme på markedet. Opfinderrådgivningen har udvalgt fem idéer, der er kommet på markedet i 2015, som de mener, er året opfindelser.

Buster Activity Mat - Den glade hundeejer Marianne Vesterholt har udviklet aktiveringsmåtten Buster Activity Mat til hunde, som kan fyldes med øvelser, der holder kæledyret motorisk godt beskæftiget. Kæledyrsvirksomheden Jørgen Kruuse A/S har sat idéen i produktion, og Buster Activity Mat er et hit i USA.

Den mobile løftestol Raizer hjælper folk op, som er faldet, så personalet undgår tunge løft. Det er en opfindelse, som er brugbar i hjemmeplejen og ældreplejen. Den kan betjenes af en person og gør løftearbejdet værdigt, Opfinderen fik et flot engangsbeløb for at sælge sine rettigheder.

Den skleroseramte Carsten Sønderskov havde brug for en stok, som ikke faldt fra ham. Han udviklede Magni-stokken, som sidder fast i en holder af velcro og magnet i buksebæltet. På den måde falder stokken ikke, og den er klar til at trække til brug. Carsen Sønderskov er for syg til at arbejde med virksomehden, så en bekendt iværksætter har taget over.

De var med Andreas Mogensen ombord på rumskibet, da han susede ud i universet tidligere i år. Satelitterne fra GomSpace er på størrelse med en mæksekarton og har vundet stor udbredelse i verden. Man bruger satelitterne til at overvåge flytrafikken over verdenshavene og regne den korteste rute ud.

Brætspillet Klask foregår på et højt bræt mellem spillerne, man styrer sin magnetspiller under brættet ved hjælp af en lang magnet, det gælder om at få bolden i modstandens hul. Idémanden bag har fået en international licensaftale med en finsk spilproducent.