Her bliver der skabt job på jagt efter dansk skifergas

Skal Danmark udvikles til et nyt skifergas-bonanza, kræver det tusindvis af produktionsboringer på landjorden at få gassen op. Grundfos, Danfoss, Semco Marine, Rambøll og Carl Bro er blandt de danske firmaer, der kan blive leverandører til den nye gasbranche.

For USA har skifergas betydet en mindre revolution i energiforsyningen, og det forsøger Kina nu at kopiere. For Danmarks vedkommende er produktionen ikke kommet i gang endnu.  Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/CHINA

»Gamechanger«.

Det prædikat har skifergas fået i den internationale energibranche, fordi den helt har ændret forbrugsmønstret på energi. Primært i USA, hvor billig amerikansk skifergas til produktion af bl.a. strøm har ført til lukning af stribevis af kulkraftværker og reduceret udledningen af drivhusgassen CO2 kraftigt.

I Danmark har den franske olie- og gasgigant Total investeret og afsat i alt 400 mio. kr. i seismiske undersøgelser og til prøveboringer i to licenser i Nordjylland. Kommer der gang i udvindingen og produktionen af den sorte skifergas i Danmark, kan det skabe vækst for underleverandører og servicevirksomheder.Det er lige fra Grundfos, der laver pumper, og Danfoss, der fremstiller ventiler til Semco Marine, Rambøll og Carl Bro, der bistår med vedligehold, rådgivning og konsulentjenste.

Skal Danmark blive udviklet til et nyt skifergas-bonanza, kræver det tusindvis af produktionsboringer på landjorden at få gassen op. Ifølge geologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - GEUS - og US Geological Survey - USGS - kan der i skiferlag i  1,5-5 og 5-7 kilometer under jordoverfladen  ligge 67 milliarder kubikmeter gas begravet.Følgende virksomheder er mulige fremtidige leverandører til et dansk udviklingsprojekt som bl.a. Totals skiferprojekt i Nordjylland:
  • Logstor (tidl Løgstør Rør): Rør.
  • ABB Siemens: Styring/automatisering.
  • Danfoss: Styring, ventiler.
  • Bladt Industries: Stålkonstruktioner.
  • NKT:Kabler.
  • Grundfos : Pumper.
  • Semco:Konsulent tjenester og vedligehold. 
  • Rambøll:Rådgivning, projektledelse.
  • Carl Bro: Rådgivning, projektledelse.


Vurderingen fra amerikanske USGS lyder, at der kan ligge op mod 190 milliarder kubikmeter skifergas på land og til havs dybt nede i undergrunden. Det er dobbelt så meget som de mængder naturgas, som Energistyrelsen regner med, at der nu er tilbage i den danske del af Nordsøen.