Henrik Poulsen holder fast: Ørsted vil sælge omstridt elnet inden for et år

Energikoncernen Ørsted med topchef Henrik Poulsen i spidsen vil sælge elnettet i løbet af 2019, fremgår det af selskabets regnskab. Han sender milliarder tilbage i udbytte.

Administrerende direktør i Dong Energy Henrik Poulsen går på scenen og afslører selskabets nye navn på et pressemøde i hovedkvarteret i Gentofte mandag d. 2. oktober 2017. I dag bebuder han, at firmaet stadig vil sælge elnettet i løbet af 2019 (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den politisk proces med salget af Københavns elnet Radius, der for to uger siden kørte af sporet, lader ikke til at skræmme Ørsted topchef, Henrik Poulsen, der torsdag præsenterer selskabets årsregnskab.

Efter den nuværende salgsproces blev droppet 14. januar har firmaet bebudet, at man stadig vil sælge forretningsdelen, men nu gør topchefen det klart, at det skal ske i løbet af 2019.

»Det er fortsat bestyrelsens vurdering, at Ørsted ikke er den bedste langsigtede ejer af disse forretninger. Som en konsekvens har vi klassificeret forretningerne som aktiver bestemt for salg, og vi fortsætter med at undersøge mulighederne for at afhænde dem. Vi forventer et exit fra alle disse forretningsområder i løbet af 2019,« siger han i regnskabet.

Dermed giver han sig selv et halvt år mere end det oprindeligt var planen. Da Ørsted satte Radius og to andre forretningsområder til salg i juni sidste år lød det, at handlen skulle være på plads i løbet af de første seks måneder af 2019.

Ørsted er en førende leverandør af havvind og er lige nu ved at omstille forretningen, så det kan blive et af verdens største grønne energiselskaber, og der har ledelsen vurderet, at Radius ikke passer ind. For at nå det mål har topchef Henrik Poulsen bebudet investeringer for 200 milliarder kr. over de næste seks år. De skal gå til at lave havvindparker, der både kan give gode penge i kassen, når det generes energi, eller som selskabet tidligere har gjort: Sælge dem til interesserede købere.

Meldingen om det fejlslagne Radius salget kommer sammen med selskabets regnskab, der dog ikke rummer de store overraskelser, når det gælder selskabets evne til at tjene penge.

I går, onsdag, gik energikoncernen nemlig ud med en børsmeddelelse og fremlagde driftsresultatet forud for den egentlige offentliggørelse af regnskabet.

Og det var rekordhøjt og landede på 30 mia. kr, hvilket er en stigning på 33 procent i forhold til 2017.

Analytiker i Sydbank, Morten Imsgard hæfter sig ved, at den opjustering, Henrik Poulsen kom med onsdag eftermiddag, er i den mindre ende. Han hæfter sig ved, at nøgletallet kun er én milliard kroner bedre, end det der hidtil har været forventet af selskabet.

»Det er en lille opjustering, så det er man nødt til at fortælle markedet om i princippet, men det er ingen stor ændring,« siger han til Berlingske.

Udover de rå nøgletal byder regnskabet også på et udbytte til aktionærerne herunder den danske stat på samlet 4,1 milliarder kroner eller knap ti kroner per aktie.

Ser man på driftsresultatet uden nye partnerskabsaftaler, steg det med 18 pct. i forhold til 2017 til 15,0 mia. kr. Og dermed overgår energikoncernen egne udmeldte forventninger på 13-14 mia. kr.

»Stigningen i forhold til sidstnævnte skyldtes primært højere modtagne Renewable Obligation Certificate (ROC) recycle-værdier, lavere end forventede omkostninger samt bedre end forventet fremdrift på Borkum Riffgrund 2, der har medført en øget indtjening på partnerskabsaftalen og en hurtigere indfasning af produktion,« fremgår det meddelelsen.

Helt kort er ROC en britisk tilskudsordning, hvor operatører som bl.a. Ørsted får tilskud for at producere vedvarende energi.