Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Danskeren står i spidsen for en bilkoncern, der de seneste år har været meget omtalt, da dens erklærede mål var at få konkurrencedygtige elbiler på det nordamerikanske marked. Indtil videre er det blevet til sportsvognen Fisker Karma, som der er solgt omtrent 600 af.
Henrik Fiskers første forsøg på at komme ind på markedet har dog ikke været helt problemfrit. Fisker Karma har været ramt af en række fejl, og selv om fejlene ikke har været lige store, har det været nok til at give Karmaen dårlig omtale. I modsat retning trækker det, at sportsvognen har fået ganske gode anmeldelser af de heldige få, der har været på prøvetur.
Fisker Automotive er presset på pengepungen for tiden, og ifølge CNN har virksomheden i den grad brug for en kapitalindsprøjtning. Tidligere blev Fisker begunstiget med en særdeles fordelagtig statslig låneaftale, idet virksomheden levede op til de kriterier, som præsident Obama havde stillet i forbindelse med sin satsning på grønne teknologier.
Aftalen er dog sat på standby, efter Fisker ikke har kunnet leve op til nogle milepæle i arbejdet med at få de miljørigtige biler på gaden. Ifølge virksomheden selv bliver der stadig forhandlet med myndighederne om at få ordningen op at stå igen.
Pengene fra staten er bl.a. blevet investeret i et produktionsapparat i form af en gammel General Motors-bilfabrik i Delaware. Hvor tæt den er på at kunne bygge færdige familiebiler er dog stadig uvist.
Fiskers familiebil har haft produktionsbetegnelsen "Nina", men det er endnu uvist, hvad bilen kommer til at hedde i sidste ende. Planen er, at bilen skal kunne sælges for 40.000 dollar - cirka 200.000 kroner - hvilket er halvdyrt efter amerikanske forhold.