Henrik Fisker i modvind i USA

Republikanske politikere og omstridt TV-journalist går efter den danske forretningsmand Henrik Fisker. Han har fået et 529 mio. dollar stort lån af de amerikanske skatteydere, men udliciterer arbejde til Finland.

»Vi har ikke startet virksomheden for at tabe. Vi har startet den for at vinde, og derfor tager vi de rigtige beslutninger for virksomheden. Og derfor er vi i Finland,« siger Henrik Fisker, her foran sit værk elbilen Fisker Karma, som svar på beskyldninger om, at han misbruger et lån udstedt af den amerikanske stat til at skabe job i Finland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brian Ross er en af de ledende dybdeborende TV-journalister - han rammer ikke altid plet, men han laver altid en masse larm, og han har 7,5 millioner seere og en tilsvarende gennemslagskraft fra sin plads hos et af de tre store TV-selskaber, ABC News.

Den danske forretningsmand Henrik Fisker er havnet i en situation, som meget få er interesserede i: At have Brian Ross i hælene.

Nu er han så efter Henrik Fiskers selskab - Fisker - der har hovedkvarter i Delware, og som producerer den elektriske sportsvogn Fisker Karma.

Virksomheden tæller en stribe demokratiske pengemænd blandt investorerne, og en række demokratiske toppolitikere, blandt andre Joe Biden fra Delaware, er blandt vennerne, men det er i sig selv ikke problemet.

Problemet er, at Obama-regeringen i 2009 gav et lån på 529 mio. dollar til Fisker under den præmis, at pengene skulle bruges til at skabe job i USA.

I stedet har Fisker outsourcet en del af produktionen til Finland, og - hævder Ross i indslaget - de amerikanske skatteyderes penge holder nu 500 medarbejdere på den finske virksomhed Valmet Automotive Engineering beskæftiget.

ABC gør også en del ud af, at Fisker er et år bagud med produktionen af Karma, og at planerne om en elektrisk sportsvogn til 97.000 dollar ikke ser lovende ud.

Henrik Fisker forsvarer sig med, at ingen amerikanske virksomheder havde den teknologien til at producere motoren til sportsvognen - derfor er opgaven endt i Finland.

Han kommer også med en udtalelse, som, websitet Daily Intel mener, er så uheldig og upassende, at den »er Charlie Sheen-light«.

Fisker siger således:

»Vi har ikke startet virksomheden for at tabe. Vi har startet den for at vinde, og derfor tager vi de rigtige beslutninger for virksomheden. Og derfor er vi i Finland.«

Skulle skabe tusindvis af job

Fisker overtog i 2009 med regeringsopbakning en lukket General Motors-bilfabrik (GM) i Delaware, og håbet var, at den danske forretningsmand ville skabe tusindvis af lokale job. Men foreløbig arbejder kun 100 arbejdere i produktionen på fabrikken, oplyser ABC.

Republikanske kritikere begyndte fredag at tale om »endnu et Solyndra«.

Solyndra var en solfangervirksomhed, som også havde en række demokratiske investorer, og som Obama-regeringen også gav et lån på en halv mia. dollar. Solyndra er siden gået fallit, og virksomheden er nu under politiefterforskning. FBI har ransaget den og afhørt nøglemedarbejdere.

Men det amerikanske energiministerium svarede i aftes skarpt igen og afviste, at Fisker var et nyt Solyndra.

I en pressemeddelelse skriver ministeriet, at intet af skatteryderlånet »går til at støtte job i Finland. Derimod går lånet til at støtte hundredevis af job i en halv snes amerikanske stater, og hovedparten af lånet går til at bygge en fabrik i de lukkede GM-fabrikshaller i Delaware. Vi venter, at det projekt vil beskæftige 2.500 amerikanere.«

Brian Ross er ikke imponeret og efterlader seerne med det indtryk, at Fisker er et projekt etableret af velbeslåede demokrater, som producerer dyre biler til velbeslåede demokratiske købere - for skatteryderpenge. Ross har fået assistance fra iWatch, der er en del af Center for Public Integrity, og de påpeger, at Fisker til dato kun har produceret 40 biler og kun leveret to af dem til kunderne. Heriblandt én til skuespilleren Leonardo DiCaprio.