Hemmeligt memo afslører USA-strategi for at bryde ind i telefoner

Kort før jul satte Det Hvide Hus og sikkerhedsfolk gang i at finde måder at bryde ind i krypterede telefoner på, lægge budgetter og udpege love, der skal laves om, viser hemmelige papirer.

Ud over alle de tekniske komponenter, som her er ved at blive skiftet ud under en reparation, har Apple bygget beskyttelse ind i sin software, således at alle data som udgangspunkt krypteres på telefonen, så snart den er låst eller slukket. Arkivfoto: Eduardo Munoz, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hemmelige papirer afslører, hvordan den amerikanske regering med Det Hvide Hus' billigelse har bedt sine myndigheder om at finde måder at omgå krypteringssoftware på mobiltelefoner og dermed skaffe sig adgang til de bedst beskyttede brugerdata, heriblandt på Apples iPhone-telefoner.

Nyhedsbureauet Bloomberg fortæller, at der omkring den amerikanske helligdag Thanksgiving i slutningen af november blev holdt et hemmeligt møde mellem Det Hvide Hus og topfolk fra de nationale sikkerhedstjenester. Af et fortroligt »beslutningsmemorandum« fra Det Nationale Sikkerhedsråd beordres regeringskontorer at udvikle metoder, som kan omgå krypteringen eller kodningen, som på nyere telefoner er blevet standard efter den tidligere NSA-ansatte Edward Snowdens offentliggørelse af tophemmelige papirer, der afslører amerikansk masseovervågning verden over. Ordren lyder på at opstille budgetter og udpege de love, som vil skulle ændres for, at det kan lade sig gøre.

Apple: Vi hacker ikke vores egne kunder

Både Apple og Google har som standard indført kryptering af nyere mobiltelefoner med deres respektive software, hvilket efterretningstjenesterne og forbundspolitiet FBI har beklaget sig over. Det forhindrer nemlig efterforskerne i at få adgang til personlige og personfølsomme oplysninger, sådan som det i denne uge fremgik af den spektakulære domstolsafgørelse, der pålægger Apple at hjælpe FBI med at knække koden til den beslaglagte iPhone-telefon, som tilhørte den ene af de to, der stod bag massakren 2. december i San Bernardino i Californien, hvor 14 blev dræbt og 22 såret, inden de to gerningsmænd - mand og kone - selv blev dræbt af politiet.

FBIs efterforskere har ikke kunnet hacke sig ind på telefonen, og derfor krævede det amerikanske justitsministerium, at Apple skal bistå. Det pålagde retten Apple, der nægter at parere ordre. Apple-topchef Tim Cook kalder det et »skræmmende« krav, at Apple skal »hacke vores egne brugere og underminere årtiers fremskridt på sikkerhedsfronten, som beskytter vores kunder«.

Det fik Det Hvide Hus' talsmand, Josh Earnest, til at sige, at Det Hvide Hus bakker FBI »fuldt« op, og at man ikke »forlanger, at Apple redesigner sit produkt eller skaber en ny bagdør i sine produkter«, men at det kun gælder »for denne ene enhed«.

FBI vil bede om flere penge

Apple skal ifølge sikkerhedseksperter ikke bryde ind i sin egen kryptering, hvilket Apple tidligere har sagt heller ikke kan lade sig gøre. Retten kræver derimod, at Apple programmer software, som udnytter, at udelukkende Apple kan få adgang til permanent at ændre på den såkaldte firmware - altså selve grundsoftwaren - i iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, så FBI kan få ubegrænset adgang til at gætte den fircifrede PIN-kode ved at bruge højtydende computere, uden at for mange forkerte gæt udløser, at telefonen selv sletter alt indhold. Så snart de finder den rigtige kombination, kan FBI få adgang til det beskyttede data.

Det Nationale Sikkerhedsråds talsmand, Mark Stroh, vil ikke kommentere det hemmelige papir men slår i en skriftlig udtalelse fast, at »vi skal ikke på forhånd konkludere, at tekniske muligheder og virksomhedspolitik er uden for rækkevidde til at løse denne udfordring«.

Ifølge Bloomberg vil FBI næsten med vished bede om flere penge og flere lovbeføjelser til at spore mistænkelige personer og tilgå krypterede data.

Før Apple i 2014 besluttede som standard at kryptere alle data, der gemmes på iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer med en PIN-kode, sendte FBI og lokale politistationer rutinemæssigt beslaglagt Apple-udstyr til Apple for at få trukket relevante data ud som led i efterforskningen.

Nogle sikkerhedseksperter mener, at det kun er et spørgsmål om penge at få udviklet metoder, som kan knække kryptering.

LÆS MERE