Hemmelige søgeord forbliver hemmelige

Den tyske forfatningsdomstol afviser, at regeringen skal udlevere hemmelige liste fra amerikanske NSA, som den tyske efterretningstjeneste brugte til at overvåge virksomheder og politikere.

Den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe har afvist en klage over, at et parlamentarisk undersøgelsesudvalg ikke kan få at vide, hvad den tyske efterretningstjeneste har brugt af søgeord for at hjælpe sine amerikanske kollegaer med. Billedet er fra en tidligere afgørelse. Arkivfoto: Kai Pfaffenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det undersøgelsesudvalg, som undersøger, hvilke data den tyske efterretningstjeneste har indsamlet for sine amerikanske kollegaer i NSA, må ikke få at vide, hvilke søgeord tyskerne har brugt for at levere, hvad amerikanerne ønskede.

Den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe, Bundesverfassungsgericht, har tirsdag morgen afvist en klage fra oppositionspartierne Die Linke og Die Grünen samt to medlemmer af udvalget, der krævede at få adgang til de såkaldte søgeopmærkningstermer, skriver Die Zeit og Spiegel Online. Der er tale om en liste af titusindvis af »selektorer«, som den tyske efterretningstjeneste, Bundesnachrichtendienst (BND), har fået af amerikanerne og anvendt for at overvåge tele- og internetkommunikation og kunne fange de oplysninger, som NSA har særlig interesse for.

Kræver samtykke fra USA

Det drejer sig om blandt andet telefonnumre, e-maildresser og IP-adresser (en slags CPR-nummer for alt udstyr, der er koblet til en internetforbindelse). Det er tidligere blevet afsløret, hvordan BND gennem mange år har hjulpet den skandaleramte, amerikanske efterretningstjeneste NSA, som den tidligere ansatte Edward Snowden i juni 2013 afslørede i at stå bag omfattende overvågning og spionage verden over. BND skal blandt andet have udspioneret europæiske virksomheder og politikere.

Undersøgelsesudvalget graver i sagen, fordi BNDs handlinger ifølge dets opfattelse strider mod tyske interesser.

Den tyske regering har nægtet af frigive listen. I stedet blev en dommer udpeget til at kunne se listen og bagefter informere undersøgelsesudvalget.

»En offentliggørelse i strid med en lovet fortrolighed og uden samtykke fra USA ville påvirke arbejds- og samarbejdsmulighederne for den tyske efterretningstjeneste og dermed og den udenrigs- og sikkerhedspolitiske handlingsmuligheder for forbundsregeringen betydeligt,« siger domstolen i sin afgørelse.