Hemmelige PFA-garantier skjult for Finanstilsynet

Myndighederne blev præsenteret for en anden virkelighed end de 20 pct. garantier på en del af pensionen år frem i tiden, som PFA i det skjulte sidste år gav til en række storkunder. Eksperter undrer sig.

Myndighederne blev præsenteret for en anden virkelighed end de 20 pct. garantier på en del af pensionen år frem i tiden, som PFA i det skjulte sidste år gav til en række storkunder. Eksperter undrer sig Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PFA har påtaget sig store millionforpligtelser mange år frem i tiden uden at orientere myndighederne om det. Det er konklusionen, hvis man nærlæser den indberetning, som PFA foretog til Finanstilsynet den 31. januar 2014. Heraf fremgår det om afkastet på PFAs kundekapital, at »forlodsrenten er ugaranteret og fastsættes for en måned ad gangen«.

Men det er i modstrid med en række kundeaftaler, som PFA har indgået med store virksomhedskunder i f.eks. sommeren 2014 som beskrevet i Berlingske Business i de seneste dage. Her har PFA garanteret 20 pct. i afkast i 2014, 2015 og 2016 på den del af pensionsopsparernes penge, der står i Kundekapital. I mindst et tilfælde har pensionsselskabet tillige sat et kontant beløb på 23 mio. kr. på som udtryk for værdien af garantien. I et andet tilfælde har PFA yderligere forpligtet sig til at garantere 10 pct. i afkast frem til 2019.

Direktør i Willis Søren Andersen siger, at garantierne på kundernes individuelle kundekapital skal anmeldes til Finanstilsynet.

»Jeg antager, at det er sket. Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, at det ikke er gjort,« siger Søren Andersen, der fremhæver, at alle ting, der har betydning for, hvor stor kundernes pension kan gå hen at blive, skal anmeldes til Finanstilsynet.»Det betyder, at PFA i det her tilfælde, skal anmelde satserne, og det er, at de giver 20 pct. i afkast på den individuelle kundekapital. Metoden er, at afkastet er garanteret over de næste tre år. Anmeldelsen skal komme senest, når PFA begynder at give afkastet og meget gerne inden,« siger Søren Andersen.En række andre aktører og rådgivere i pensionsbranchen undrer sig også over PFAs adfærd, idet giganten netop har lovet lige vilkår for alle kunder. Det indebærer i princippet, at PFA giver en garanti om høje afkast på kundekapitalen helt frem til 2019. Og det er voldsomt forskelligt fra indberetningen til Finanstilsynet.

Seniorrådgiver og finansekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet er overbevist om, at Finanstilsynet nu vil skaffe sig den viden, som giver overblik over situationen i PFA.»Det er forskellige svar til to forskellige målgrupper om samme emne. Det bryder jeg mig ikke om at høre.«

Også Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, mener, at PFA burde havde indberettet forholdene:

»Det vil jeg som udgangspunkt sige, og det er klart, at hvis man indberetter, at renten er variabel. Så er det en voldsom forskel på, om man garanterer. For så skal man også hensætte pengene til det med det samme. Og det er jo situationen, hvis du garanterer 20 pct. i afkast i 2015 og i 2016. Det skal hensættes, for du kan ikke forvente at få 20 pct. i afkast med det nuværende renteniveau.«

PFA har kun en kortfattet skriftlig kommentar til de modstridende oplysninger om PFAs kundeaftaler og de indberetninger, som landets største pensionsselskab skal foretage til Finanstilsynet:

»PFA er løbende i dialog med Finanstilsynet omkring det tekniske grundlag, som er anmeldt – herunder også omkring kundekapital. Den dialog vil PFA fortsat have direkte med tilsynet,« lyder det fra Morten Jeppesen, direktør for Koncernkommunikation & Public Affairs i PFA.

Finanstilsynet har afvist at kommentere forløbet om PFA pga. myndighedspraksis om, at man ikke kommenterer på konkrete kundesager.