Hemmelig rapport: Millionsvindel og tvivlsomme regninger i skandaleramt advokatfirma

En fortrolig rapport, som Deloitte har udarbejdet for Producentforeningen, fortæller om millionsvindel og tvivlsomme regninger i det skandaleramte Johan Schlüter Advokatfirma.

Problemerne fortsætter med at vælte ind over det konkursramte Johan Schlüter Advokatfirma (JSA), der i starten af oktober måtte begære sig konkurs. Her er det Johan Schlüter i hans hjem på Esplanaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Problemerne fortsætter med at vælte ind over det konkursramte Johan Schlüter Advokatfirma (JSA), der i starten af oktober måtte begære sig konkurs, efter firmaet, der har været førende på copyright-området, blev hovedpersonen en spektakulær sag om underslæb for millioner.

Firmaet blev politianmeldt af Producentforeningen tilbage i juni, da foreningen, der er en interesseorganisationen for TV- og filmproducenter, mente sig snydt for mindst 100 millioner kroner af JSA, der har administreret fordelingen af Copydan-penge.

Sideløbende med politiefterforskningen har Deloitte - på Producentsforeningens foranledning - foretaget sin egen pengestrømsanalyse af de mange hundrede millioner, der flød mellem Producentforeningen og JSA.

Jyllands-Posten er i besiddelse af rapporten og kan mandag fortælle, hvordan Registrering Danmark - et underselskab i JSA - over en årrække finansierede et voldsomt overforbrug med midler, der tilhørte Producentforeningen.

Registrering Danmark blev oprettet i 2011 og fik til opgave at administrere og fordele de mange millioner. Selskabet blev oprettet af Johan Schlüter, Lars Halgreen og Susanne Fryland - den samme ejerkreds som i JSA. Fryland blev udnævnt til direktør, og hun tog hurtigt ejerskab over selskabet, hvis aktiviteter hun udvidede med marketing og rådsgivning. Udad til lignede virksomheden en succes, men ifølge Deloittes rapport lykkedes det i løbet af få år selskabet at akkumulere et underskud på 100 millioner kroner, skriver Jyllands-Posten.

Tabet blev dækket ved en overfakturering af Producentforeningen.

Rapporten afslører, at der undervejs blev betalt løn til seks medarbejdere, der beskæftigede sig fuld tid med fodboldsklubben FC Vestsjælland, hvor Susanne Fryland sad i bestyrelsen. Ifølge rapporten var der intet mindre 61 medarbejdere i staben hos Registrering Danmark, da der var flest. 28 af dem var beskæftiget i sideforretninger, der ikke relaterede sig til arbejdet for Producentforeningen.

Rapporten fortæller også, at de tre ejere af selskabet har fået udbetalt bestyrelseshonorarer, der løber op i en halv million pr. mand, selvom selskabet ingen bestyrelse har.

Siden sagen startede i sommers, har de to partnere Halgreen og Schlüter skubbet ansvaret over på Susanne Fryland, der ifølge de to førstnævnte har handlet på egen hånd uden deres viden. Rapporten blotlægger dog, at JSA har nydt godt af generøsiteten i Registrering Danmark, der eksempelvis købte JSA ud af aftalen med Producentforeningen for 35 millioner kroner over syv år. Ifølge Deloitte blev beløbet dog betalt ud i løbet af de første to år, skriver Jyllands-Posten.

Hverken Fryland eller Halgreen har ønsket at optræde i Jyllands-Posten artikel. Johan Schlüter skriver i en sms, at han ikke havde noget at gøre med transaktionerne mellem JSA og Registrering Danmark.