Hemmelig plan kan bane vej for Nykredit-opkøb

Realkreditkæmpen Nykredit forbereder sig måske på opkøb af en større bank, og det kan koste Nykredit-medlemmerne kontrollen over selskabet efter en børsnotering.

Formanden for Foreningen Nykredit, professor Nina Smith Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Skal Nykredit bruge sin kommende børsnotering til opkøb af en større dansk bank?

Det spekuleres der i, efter at  Nykredits ledelse i al hemmelighed har fået Nykredits øverste myndighed, repræsentantskabet, til at acceptere, at det kan blive nødvendigt at give afkald på den bestemmende indflydelse efter den kommende børsnotering.

Det skriver finans.dk på baggrund af interne fortrolige Nykredit-dokumenter, som mediet ligger inde med.

Nykredits officielle udmelding har hidtil været, at medlemmerne gennem Foreningen Nykredit skal bevare kontrollen over realkreditkæmpen også efter en børsnotering.

Men ifølge de interne dokumenter, som finans.dk er i besiddelse af, vedtog topledelsen allerede i marts, at Foreningen Nykredit kan acceptere en ejerandel på mindre end 50 pct. i Nykredit Holding »i tilfælde af iværksættelse af nødvendige strategiske tiltag inden for foreningens overordnede strategi«.

Det tolker bankeksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet som et signal om, at Nykredit vil sikre sig adgang til så meget kapital, at det kan lade sig gøre at udvide Nykredit Bank gennem et større opkøb. Og Lars Krull peger helt konkret på Spar Nord, Sydbank og Den jyske Sparekasse som mulige opkøbsemner.

Foreningen Nykredits bestyrelsesformand, Nina Smith, afviser, at der er aktuelle planer om opkøb, og hun har en helt anden forklaring på accepten af, at Foreningen Nykredit kan gå under en ejerandel på 50 pct. af realkreditkæmpen.

»Det er vores vurdering, at det vil koste på den aktiekurs, vi får ved en børsnotering, hvis vi meget firkantet binder os fast på, at foreningen aldrig vil gå under 50 pct., ligegyldigt, hvad der sker i verden,« siger hun til finans.dk.

På Foreningen Nykredits facebookprofil skriver Nina Smith torsdag formiddag:

»Foreningen Nykredit skal være majoritetsaktionær i Nykredit efter en børsnotering. Sådan er det. Hvis spørgsmålet om at lade foreningen blive mindretalsaktionær - mod forventning - skulle blive aktuel på et tidspunkt, vil det kræve en helt ny beslutning i repræsentantskabet, og det vil stille foreningen og Nykredit i en helt ny situation. Det vil fx være svært at bruge modellen med KundeKroner, som vi har store forventninger til«.

Og så vil hu gerne mane alle andre spekulationer omkring børsnoteringen i jorden.

»Vores eneste fokus er at sikre Nykredit den nødvendige kapital. Vi har ingen planer om at købe en bank. Absolut ikke,« skriver hun.