Helveg: Slut med kulkraft i 2025

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen vil have sat fart på udfasningen af kulkraft i Danmark. Han overvejer helt at forbyde kul.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske energisektor skal efter planen sløjfe kulkraften i 2030, men står det til klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal udfasningen fremrykkes til 2025.

Det skriver dr.dk.

»Jeg har bedt mit embedsværk se på, hvad der kan gøres for at stoppe kulafbrændingen allerede om ti år. Det vil vi selvfølgelig gøre sammen med branchen. Jeg har ikke taget stilling til, hvordan vi skal nå målet. Men jeg vil gerne se på, om vi for eksempel skal forbyde kul,« siger ministeren.

Kulkraften udgør i dag knap en femtedel af energiforsyningen i Danmark.

Socialdemokraterne er positivt indstillet over for ministerens forslag, mens Venstre frygter, at det vil betyde ekstraregninger til forbrugerne, hvis omstillingen til grøn energi går hurtigere end hidtil forventet.

Energiselskabernes brancheforening, Dansk Energi, er ligeledes skeptisk over for klima- og energiministerens forslag. Her frygter man, at den danske energisektor vil blive udkonkurreret, hvis vi udfaser kullet hurtigere end vores nabolande, eksempelvis Tyskland.

»Hvis det, ministeren vil, er at lukke effektive danske kulkraftværker for så at øge den danske import af mere forurenende tysk brunkul, så er det jo helt tosset,« siger administrerende direktør Lars Aagaard fra Dansk Energi til dr.dk.

Han foreslår i stedet, at man stramme CO2-kvotesystemet i EU, så der bliver givet færre tilladelser til forurening.