Helveg: Danmark vil tjene stort på at være grøn

Når Apple bygger det dansk datacenter, der skal køre på vedvarende energi, så beviser det, at grøn omstilling kan betale sig. Og Danmark har førerpositionen, siger klima- og energiministeren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples investering på 6,3 milliarder kroner i et datacenter i Viborg skal ses som en anerkendelse af, at Danmark er helt i front, når det gælder grøn omstilling, mener klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

IT-gigantens kommende datacenter i Viborg skal nemlig køre udelukkende på vedvarende energi, og selv om danskerne efterhånden betragter grøn strøm som hverdag, så er det meget moderne ser det fra amerikanernes synspunkt, påpeger han.

»På den måde er Viborg på den yderste frontlinje af modernitet, når det gælder grøn omstilling,« siger ministeren.

Med investeringen fra USA er der efterhånden ingen tvivl om, at grøn omstilling kan betale sig, understreger han.

»På den meget meget korte bane er det lidt dyrere at være grøn, men på den lange bane er det meget billigere. Jeg tror, at vi på lang sigt kommer til at tjene voldsomt mange penge på vores grønne omstilling,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Når Apple vælger netop Danmark og Viborg til et datacenter på ren grøn energi, så er det lang fra tilfældigt.

»Det her kommer til os, fordi vi er nummer et. Vi har bevidst ønsket at være nummer et på grøn omstilling. Det betyder ikke, at vi skal lægge os til at sove - vi skal blive ved med at kæmpe for vores førsteplads. Vi skal hele tiden være de første til at tage nye skridt i grøn omstilling. Det her er en bekræftelse af, at vi har gjort det rigtige i mange år, og en påmindelse om, at vi skal blive ved med at kæmpe for vores førsteplads,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Apple forventer, at byggeriet og senere driften af datacenteret i Foulum ved Viborg vil skabe 300 arbejdspladser i Danmark, men kan dog ikke sige, hvor mange permanente job, der vil komme ud af byggeriet, skriver Business.dk.