Helt ny bydel skyder op midt i Aarhus

DSBs gamle komponentværksted i Aarhus bliver til ny bydel med 16-19 etagers erhvervsbygninger i den ene ende, lavere boligbyggeri i den anden - og med en stor åben plads i midten.

Bag banegården og Bruun's Galleri skyder en helt ny bydel i Aarhus op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Aarhus’ nye 25 etagers højhus er for længst begyndt at skyde i vejret på Værkmestergade ned mod Spanien. Nu får det formentlig noget at læne sig op ad. Bricks og NCCs planer for at omdanne den sidste bid af Centralværkstederne til by indeholder nemlig et par høje huse på den del af grunden, der vender mod Værkmestergade og det 25 etager høje hus, skriver Århus Stiftstidende.

- Skalamæssigt tilpasser projektet sig byens skala på fem etager ved Jægergårdsgade og vokser til 16-19 etager ved Værkmestergade, siger Ole Faurby, direktør i NCC Property Development til avisen.

Bricks-direktør Philip Foss ser området som et nyt center i byen.

- Med Bruuns Galleri, KPMG-huset, Hans Lorenzens højhusbyggeri, det nye hovedbibliotek på havnen og rutebilstationen, hvor der også på et tidspunkt skal bygges, er det en fantastisk central placering, siger han til Århus Stiftstidende.

Planerne for Frederiks Plads, som projektet hedder, lægger op til en meget åben bydel, som man let kan smutte ind i og gå igennem fra alle fire sider: Bruuns Galleri, Jægergårdsgade, Spanien og Værkmestergade.

- Derfor tror vi også på, at vi kan skabe en plads med masser af liv i midten af bebyggelsen. Med butikker, restauranter og caféer, siger Philip Foss.

Omkring 100 nye boliger på den del af området, der vender mod Jægergårdsgade skal også være med til at gøre Frederiks Plads levende.

Hvis alt går efter planen, kan arbejdet med at bygge begynde igen i begyndelsen af 2014. De første beboere i den lille, nye bydel kan så flytte ind slutningen af 2016. Det samme vil de første erhvervslejere kunne.

Chefen for kommunens afdeling for Planlægning og Byggeri, Lisbeth Errboe Svendsen, er ikke meget for at kommentere Frederiks Plads-projektet.

- Vi er i en proces med bygherrerne lige nu, og vi er ikke færdige med at tage stilling til planerne, siger hun til Århus Stiftstidende og fortsætter:

- Som udgangspunkt strider projektet ikke mod de overordnede planer for området. Kommunens højhuspolitik har udpeget det som et af de steder, hvor højhuse ikke på forhånd er udelukkede. Og området er udlagt til city-formål. Det falder projektet også ind under.