Hellerup-investorer taber over 100 mio. kr. på sol

Syv af Hellerup Finans’ projekter har hver nedskrevet mellem ti og 20 mio. kr. på grund af lovændringer i Italien. Hellerup Finans har selv tabt 16 mio. kr. på soleventyret.

Hellerup Finans har kontorer på 4. sal på Philip Heymans Allé i Tuborg Havn med Saxo Bank som nabo. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

En stribe mindre erhvervsdrivende og andre private investorer har lidt et urealiseret milliontab på mislykkede solprojekter i Italien, som Hellerup Finans har markedsført de senere år.

Italien har reduceret tilskuddet til solenergi, og det betyder nedskrivninger på syv af Hellerup Finans’ solprojekter på over 100 mio. kr.

Hellerup Finans er selv medejer af nogle af projekterne og har ifølge seneste årsregnskab nedskrevet 16 mio. kr. på det italienske soleventyr. Det omstridte investeringsselskab tjener dog administrations-fee på projekterne, hvad enten de går godt eller skidt.

For en tre-fire år siden vejrede mange risiko­villige investorer morgenluft oven på sammenbruddet af markedet for ejendomsinvesteringer og kastede sig over et nyt bonanza, nemlig solenergi.

Småinvestorers smådrømme

Hellerup Finans var blandt udbyderne af lovende solprojekter i Italien, og mange mindre erhvervsdrivende og andre private investorer tog chancen og kastede deres spare­penge efter soldrømmene. De har blandt andet investeret i syv solselskaber, Solar Energy Company I-VI samt i Venere Invest.

Solinvestorerne slog til, selv om erfaringerne fra Spanien var brogede. Her havde regeringen nemlig kraftigt reduceret det offentlige tilskud, hvilket havde katastrofale følger for investorerne.

Men Hellerup Finans’ storaktionær og administrerende direktør, Torben Jensen, forklarede i 2013 til Berlingske, at der ikke var noget at bekymre sig for.

»Spanien kan ikke sammenlignes med Tyskland og Italien, der har lavere og brugerbetalte tariffer,« forsikrede han i august 2013.

Men Torben Jensen fik ikke ret. I 2014 ændrede Italien på lovgivningen, så afkastet og dermed værdien af solanlæggene blev kraftigt forringet. Ledelsen af de syv solselskaber, som består af Torben Jensen samt investeringsdirektør Thomas Sonne-Schmidt og direktør Robin Heino Eriksen fra Hellerup Finans’ ledelse, måtte nedskrive værdierne af solanlæggene kraftigt.

Nedskrivningerne spænder fra 10,5 millioner kroner til 21,6 millioner kroner i de syv selskaber. Den samlede nedskrivning for de syv selskaber er på 104,2 millioner kroner.

Med i gruppesøgsmål mod Italien

Samtidig besluttede ledelsen at tilslutte sig et gruppesøgsmål mod den italienske stat for at få den nye sollovgivning forkastet. Hellerup Finans’ solprojekter administreres af den italienske asset manager Sorgente, som står for søgsmålet.

»Vi har oplevet, at Italien med fuldt overlæg har brudt international lovgivning, og vi har naturligvis valgt at forfølge dette i et gruppesøgsmål. Her kan vi oplyse, at den 23. juni 2015 besluttede den regionale forvaltningsdomstol i Lazio at behandle alle sager som en constitutional legitimacy, hvilket betyder, at den afgørelse, som forfatningsdomstolen når frem til, vil være gældende for alle solanlæg. Vi afventer derfor en dato for, hvornår sagen starter og ser frem til at få en afgørelse.

Vores italienske advokater og rådgivere forventer et positivt udfald, da det er åbenlyst, at Italien har gjort noget forkert, men som alle advokater advarer de med, »der er altid en procesrisiko«,« skriver Torben Jensen i en mail.

Går efter børsnotering

Hellerup Finans har dog langtfra mistet modet og opregner i årsberetningerne for Solar Energy Company I-VI nye muligheder for investorerne.

Et forslag fra Hellerup Finans er at fusionere og børsnotere de seks Solar Energy-selskaber og dermed gøre investorernes investering omsættelig. Investeringen kan også gøres mere attraktiv ved at kombinere solprojekterne med fast ejendom. En tredje mulighed er, at investorerne kommer med flere penge til at købe nye og billigere solprojekter for. Italienske solprojekter er faldet i pris efter ændringen af lovgivningen.