Hellerup Finans tav om mulig retssag

Det nordsjællandske investeringsselskab Hellerup Finans har solgt aktier i firmaet Cembrane til sine investorer. Men Hellerup Finans undlod i salgsmaterialet at oplyse om, at konkurrenten Liqtech truer med retssag om ulovlig brug af teknologi. Cembrane vil ifølge Hellerup Finans give tocifrede millionoverskud om to år og vokse eksplosivt.

Foto: Erik Refner. Torben Jensen, Hellerup Finans.
Læs mere
Fold sammen

Børskandidaten Hellerup Finans oplyste ikke sine investorer om et slagsmål med en konkurrent i forbindelse med et aktiesalg i sommer i det spritnye greentech-firma Cembrane.

Fra juni til september udbød Hellerup Finans aktier for 7,4 millioner kroner i Cembrane. Firmaet har endnu ikke indleveret regnskaber. Alligevel budgetterer Hellerup Finans med overskud på tocifrede millionbeløb i det lille nystartede firma allerede fra 2017 og en omsætningsfremgang på 3.400 pct. over fem år, fremgår det af salgsmateriale, som Berlingske er i besiddelse af.

Hellerup Finans oplyser dog ikke sine investorer om, at konkurrenten, børsnoterede Liqtech International, hvor Cembranes topledelse var ansat indtil for nylig, varsler retssag, hvis Cembrane bruger Liqtechs teknologi.

Cembranes stifter og direktør, Lasse Andreassen, afviser, at Liqtech har noget at komme efter.

»Vi har udviklet et helt nyt produkt, og vi har patenteret vores teknologi,« siger han.

Cembranes ledelse udgøres af den tidligere ledelsesgruppe i Liqtech med Lasse Andreassen i spidsen sammen med hans to sønner, Sebastian Andreassen, som har været international business manager i Liqtech, og Niklas Walter Andreassen, som har været teknisk direktør i firmaet.

Prospektet fra Hellerup Finans roser Lasse Andreassen for med Liqtech at have skabt positive resultater og vækst gennem ti år. Virkeligheden er dog, at Liqtech siden stiftelsen i 2000 under Peter Andreassens ledelse i flere år har bogført enten små underskud eller overskud på under en million kr. I to tilfælde, nemlig i 2010 og 2012, kom Liqtech ud med underskud på 4,8 mio. kr. og 14,5 mio. kr. Kun et enkelt år nåede Liqtech et større overskud på 3,4 mio. kr. under Peter Andreassens ledelse. Liqtech har gennem årene frem til 2010 ikke oplyst omsætningen. Siden 2010 har salget været svingende, men lå i 2014 under omsætningen i 2010.

Forbeholder sig ret til at lægge sag an

Peter Andreassen stoppede i Liqtech i 2012, og i 2014 etablerede han Cembrane. Begge virksomheder arbejder med vandrensning baseret på silicium karbid-membraner. Aldo Petersen, som er storaktionær og bestyrelsesformand i Liqtech, frygter derfor, at Cembrane bruger Liqtechs teknologi på ulovlig vis:

»Efter hvad vi kan se i prospektet fra Hellerup Finans, laver Cembrane membraner baseret på vores patenterede teknologi. Vi har endnu ikke mødt dem i markedet, men det skulle være meget mærkeligt, om man kunne lave en silicium-membran på så kort tid, når vi har brugt 15 år på det. Derfor meddelte vi dem allerede i marts, at vi forbeholder os retten til at lægge sag an, hvis de gør det,« siger han.

Lasse Andreassen afviser, at Cembrane har gjort noget forkert:

»Vi har patenteret vores teknologi, som er anderledes end Liqtechs, ligesom vi går efter et andet kundesegment,« siger han.

Liqtechs advokat Karoly Németh fremsendte i marts 2015 breve til såvel Hellerup Finans som til Lasse Andreassen og hans to sønner Sebastian og Niklas Andreassen, hvor han advarede om, at det er ansvars­pådragende, hvis Hellerup Finans benytter materiale, som Andreassen-familien ifølge Karoly Németh har tilegnet sig på ulovlig vis hos Liqtech.

»Dræber-breve« beregnet til at skræmme

Lasse Andreassen kalder Karoly Nemeths henvendelser for »dræber-breve«, som er beregnet til at skræmme.

»Vi har ikke hørt mere til sagen siden marts,« lyder det fra Lasse Andreassen.

Cembrane er et af fire selskaber, hvor Hellerup Finans i løbet af sommeren udbød aktier. Alle fire udbud af aktier var på 7,4 millioner kroner og blev fuldtegnede.

»Jeg forstår, at Aldo Petersen kan være misundelig på Cembranes teknologi og succes. Jeg forstår også, at han kan være misundelig over, at Cembrane har fået en bred investorkreds bag sig. Men jeg forstår ikke, at han mod bedre vidende påstår, at Cembrane benytter Liqtechs teknologi,« siger Torben Jensen, adm. direktør i Hellerup Finans i en skriftlig meddelelse.