Hellerup Finans spinder guld på kritiseret forretningsmodel

Omstridt investeringsselskab bogførte overskud på over 18 mio. kr. i 2014/15 trods underskud i fire centrale porteføljeselskaber på næsten 40 mio. kr.

08BUSTorben-Jensen-Hellerup.jpg
Torben Jensen går nu til modangreb via Hellerup Finans’ hjemmeside. Foto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen

Det omstridte investeringsselskab Hellerup Finans tjener gode penge på den forretningsmodel, som de seneste dage er blevet kritiseret af investorer, eksperter og tidligere samarbejdspartnere. Hellerup Finans landede på papieret således et flot overskud før skat på godt 18 mio. kr. i seneste regnskabsår mod bare fire mio. kr. året før.

Overskuddet i investeringsselskabet, hvor finansmanden Torben Jensen er stor­aktionær og den altdominerende hovedperson, fremkommer til trods for, at selskabets fire centrale porteføljeselskaber tilsammen giver et underskud på næsten 40 mio. kr.

»Det er fremragende resultater, som vi er yderst tilfredse med,« lyder det fra administrerende direktør Torben Jensen, som i en redegørelse på selskabets hjemmeside kalder regnskabet for »vores suverænt bedste regnskab i vores 10-årige historie«.

Hemmeligheden i Hellerup Finans’ forretningsmodel er, at selskabet inden for det seneste år har købt porteføljeselskaber billigt ind – for så at sælge aktier i dem til private investorer til markant højere værdi­ansættelser.

Økonomisk Ugebrev har analyseret Hellerup Finans’ regnskab for 2014/15, som er aflagt ultimo november 2015, og ugebrevet når frem til, at bundlinjen i Hellerup Finans alene er løftet af massive opskrivninger af værdierne af især fire porteføljeselskaber.

Baggrunden for de højere værdi­ansættelser er en ændring af Hellerup Finans’ regnskabs­principper, således at værdien af aktie­posterne i portefølje­selskaberne indregnes til en vurderet markedspris i stedet for til indkøbs­prisen – altså den pris, Hellerup Finans selv har betalt for selskaberne. Markeds­prisen er baseret på en såkaldt »ekstern vurderingsrapport«, som Hellerup Finans’ revisor, Tonny Løbner fra BDO i Esbjerg, har foretaget på basis af femårsbudgetter med en forventet markant vækst i portefølje­selskaberne.

»De principper, vi anvender, er valgt efter rådgivning fra vores revisor. Et regnskab skal være retvisende og udvise de faktuelle værdier – både de negative og positive. Vi har nedskrevet værdien af nogle af vores aktiver, og vi har opskrevet værdien af andre, for at regnskabet kan afspejle de værdier selskaberne har,« skriver Torben Jensen i en mail til Berlingske.

Den seneste uges kritik af Hellerup Finans’ forretningsmodel og -metoder retter sig især mod fire centrale porteføljeselskaber, nemlig Rovsing Group, Injecto, Cembrane og Just-Sold. De fire selskabers værdi er i Hellerup Finans’ regnskab sat til 71 mio. kr., hvoraf Rovsing Group tegner sig for over halvdelen eller lige knap 40 mio. kr.

Rovsing Group består af Rovsing Applications, der består af betalingsløsningen Esignatur, og Rovsing Business Academy, der udbyder kurser til den offentlige sektor. Berlingske afslørede i sidste uge, at Esignatur har brugt Matas som kunde i markeds­føringsmateriale, selv om Matas aldrig været kunde. Det beklagede Esignatur efterfølgende.

Driftsresultatet i Rovsing Group skal ifølge Hellerup Finans’ prospekt vokse fra en halv mio. kr. i år til over 16 mio. kr. i 2019. Seneste regnskab fra Rovsing viser et underskud på knap 23 mio. kr. før skat.

Samtidig fortsætter det med at regne ned med kritik over Hellerup Finans. Jyllands-Posten kunne mandag fortælle, at investeringsselskabet planlagde at øge værdien af det lille forsikringsselskab Baltic Finance med næsten 5.000 pct. på kort tid. Avisen har set dokumenter, der viser, at Hellerup Finans planlagde at købe aktier i Baltic Finance til en pris, der værdisatte selskabet til fem mio. kr. Derefter skulle private investorer købe sig ind til en pris, der svarede til, at selskabet var 40 mio. kr. værd. Baltic Finance har dog aldrig hørt om Hellerup Finans, og ifølge direktør og ejer Klaus Krützfeldt er selskabet ikke til salg. Torben Jensen kalder i en mail til Berlingske beskrivelsen af forløbet med Baltic Finance for »ikke korrekt« uden at uddybe nærmere.

Dagbladet Børsen beskrev mandag et tysk ejendomsprojekt, som lover private investorer et afkast på 11 pct. Projektet kritiseres af en række eksperter for at være risikabelt, og de råder folk til at holde sig væk. Hos Hellerup Finans afviser Torben Jensen kritikken af ejendomsprojektet:

»Såkaldte eksperter mener, at en velbeliggende ejendom med lejekontrakter med uopsigelighed på 10 år indebærer en »tårnhøj risiko«. Det er en traditionel ejendomsinvestering i en velbeliggende ejendom med en lav risiko – så kritikken vil gælde for samtlige udbudte ejendomsinvesteringer her i landet,« skriver han i en redegørelse på Hellerup Finans’ hjemme­side.