Hellerup Finans endevendt af sin nye revisor

Det omstridte investeringsselskab Hellerup Finans måtte stå skoleret for EY, inden revisions­selskabet sagde ja til at revidere investeringsselskabet med erhvervsmanden Torben Jensen i spidsen.

Flere medarbejdere fra revisionsselskabet EY har været med til at undersøge Hellerup Finans med erhvervsmanden Torben Jensen i spisen, inden der blev sagt ja til opgaven som revisor. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

Det hører til sjældenhederne, at en revisor stempler ud før tid. Men det var, hvad der skete for det omstridte investeringsselskab Hellerup Finans før jul. Revisionsselskabet BDO tog sit gode tøj og gik. Det var derfor ventet med spænding, hvilken revisor der mon skulle tage over i det stærkt kritiserede investeringsselskab.

I sidste uge valgte Hellerup Finans EY som selskabets nye revisor på en ekstraordinær generalforsamling. Et velrenommeret og respekteret revisionsfirma, som tilmed er blandt landets største, havde takket ja til at revidere Hellerup Finans, som har fået massiv medieomtale. Og det ikke af den gode slags.

Kritikken er gået på meget optimistiske vurderingsberetninger af fire af Hellerup Finans’ porteføljeselskaber. Beretningerne mangedoblede værdien af de fire selskaber, som Hellerup Finans havde formidlet til sine kunder.

Det er også kommet frem, at Hellerup Finans havde pyntet sig med lånte fjer ved at påstå, at Matas var blandt kunderne, da firmaet sidste år solgte aktier i datterselskabet Rovsing Group til private investorer. Det passede bare ikke.

BDO opsummerede selv sin begrundelse for at fyre Hellerup Finans som revisor i en redegørelse til Erhvervsstyrelsen fra december således: »Årsagen til vores fratrædelse som revisor ... før hvervets udløb er begrundet i, at BDO føler sig misbrugt i kommercielt øjemed af ledelsen i Hellerup Finans. Blandt andet har Hellerup Finans uden vores viden og medvirken brugt BDOs navn i salg og markedsføring af en række investeringsprodukter,« skrev BDOs administrerende direktør Stig Holst-Hartwig. BDO var frem til december 2015 revisor for 53 selskaber i Hellerup Finans-koncernen.

Kigget efter i sømmene

Så hvordan kunne et velrenommeret revi­sionsfirma som EY sige ja til at revidere Hellerup Finans? Ja, det skete da heller ikke uden at gå Hellerup Finans nøje efter i sømmene.

»Vi har grundige procedurer for kunde­accept. Og når der har været sådan en mediedækning, og når den tidligere revisor fratræder, er det kun en anledning til at være endnu mere grundig i den procedure. Vi har haft en meget detaljeret dialog med selskabet om både, hvad vi har læst og hørt, men også om planerne for fremtiden,« siger Michael Basland, kommunikationschef hos EY.

Dialogen er foregået med blandt andet finansmanden Torben Jensen, som sammen med sin hustru kontrollerer Hellerup Finans.

BDO-exit gransket

Da BDO smækkede med døren, smed BDO samtidig den partner på porten, som havde bistået Hellerup Finans med de meget optimistiske vurderingsberetninger. Begge dele har EY interesseret sig for.

»Det er usædvanligt, at en revisor går før tid. Men det er endnu mere usædvanligt, at en revisor skiller sig af med en partner, så begge dele har givet anledning til at spørge grundigt ind til de forhold,« siger Michael Basland.

Han fortæller, at flere EY-folk har været involveret i undersøgelserne af Hellerup Finans.

»Det er ikke bare en enkelt person, der tager ud og afgør det. Der er mange inde over sådan noget. Både revisorer og flere folk fra vores risikoafdeling har været ind over,« siger Michael Basland.

Siden jul har Hellerup Finans fået påbud og påtaler af Finanstilsynet efter en gennemgang af selskabets risikostyring og compliance-funktion efter et kontrolbesøg i oktober 2015.

Men allerede da EY var i dialog med Hellerup Finans om revisionsopgaven, tog Hellerup Finans skridt til forbedringer på netop de punkter. Selskabet meddelte i midten af december, at selskabet havde gennemgået sin compliance-funktion og efterfølgende opgraderet den.

Eksempelvis ved at ansætte en risk manager og en chefjurist og beslutte at bruge flere ressourcer på ekstern com­pliance-bistand. Det er beslutninger, som er indgået på den positive side i EYs beslutning om at sige ja til opgaven.

»Vi har bemærket, at Hellerup Finans har besluttet en række forbedringstiltag, som vil gøre dem mere robuste i forhold til compliance og risikostyring,« siger Michael Basland.

Hellerup Finans blev i sidste uge politianmeldt af Finanstilsynet for at overtræde prospektpligten og for at mangle tilladelse til at handle værdipapirer.