Hellerup Finans designede venturefond til at give høj profit

Allerede inden Hellerup Finans havde fundet porteføljeselskaber til en ny venturefond, planlagde selskabet at tjene 20 pct. af den rejste kapital og andre 20 pct. af gevinsten ved salg. Planerne skulle realiseres ved at »presse valuation«.

Investeringsselskabet Hellerup Finans. Philip Heymans Alle 3, 4. Sal, 2900 Hellerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2013 lagde Hellerup Finans sig på forhånd fast på at tjene rigtig godt på selskabets nye pengemaskine, venturefonden Hellerup Finans Ventures. Hellerup Finans planlagde således at tjene 20 pct. på den rejste kapital i fonden og andre 20 pct., når fonden senere solgte de indkøbte porteføljevirksomheder.

Den høje indtjening skulle sikres ved at presse værdisætningen af porteføljeselskaberne, og forretningsmodellen skulle yderligere sikre, at Hellerup Finans fik et såkaldt exit-fee, hvad enten investeringen i et porteføljeselskab gav gevinst eller ej. Det fremgår af en mail fra marts 2013 sendt af Hellerup Finans’ chief investment officer, Thomas Sonne-Schmidt, som Berlingske har set.

Hellerup Finans’ kontroversielle forretningsmodel, hvor selskabets venturefond indkøber porteføljeselskaber til lav pris og kort efter sælger dem videre til investorerne til en langt højere pris, blev altså udtænkt allerede for et par år siden. På det tidspunkt havde Hellerup Finans kun en overordnet idé om, hvilke porteføljeselskaber der skulle indkøbes for at realisere visionen.

Hyrede multiiværksættere

Hellerup Finans hyrede i 2013 multi-iværksætteren Peter Forchhammer og Tom Glæsner Larsen, som havde haft forskellige lederjob i finansmanden Lasse Lindblads DKA-koncern, til at bistå med at identificere virksomheder til venturefonden, som kom til at hedde Hellerup Finans Ventures I A/S.

Det var Peter Forchhammers opgave at finde porteføljevirksomheder, og i marts 2013 fik han til opgave at fremsende detaljeret information inklusive værdisætning af de første fire porteføljevirksomheder, hvoraf den ene var Injecto, som har udviklet en selvpåfyldelig engangssprøjte. Hellerup Finans har siden investeret i Injecto, men ikke i de tre andre.

I en mail fra 18. marts 2013 til Peter Forchhammer og Tom Glæsel Larsen opsummerer Thomas Sonne-Schmidt resultaterne af et møde mellem de tre samme dag. Om den såkaldte entrance fee ved kapitalfremskaffelse skriver han:

»HF (Hellerup Finans, red.) skal som udgangspunkt tjene 20 pct. af den rejste kapital, hvilket er muligt ved at presse valuation.«

Og om Peter Forchhammers og Tom Glæsner Larsens del af kagen hedder det:

»Hvis der skal være plads til entrance fee til PF og TGL kræver det, at valuation kan presses yderligere – dette må afgøres på en case-by-case basis.«

Ud over administrations-fee og asset management fee beregnede Hellerup Finans også at opnå 20 pct. af gevinsten, når de endnu ikke indkøbte porteføljeselskaber blev solgt. De 20 pct. skulle deles 50/50 med Peter Forchhammer og Tom Glæsner Larsen. Om den forventede exit fee skrev Thomas Sonne-Schmidt i samme mail:

»Dog skal exit fee håndteres på en case-by-case basis, således at der også kan opnås exit fee ved frasalg af virksomheder, hvor der ikke er gevinst – niveauet for dette vil være ca. 5 pct. af indre værdi, hvor 2,5% går til HF og de 2,5 pct. deles mellem PF og TGL.«

Skruede budgetterne op

Hellerup Finans-topchef, Torben Jensen, afviser, at den model, som beskrives i Thomas Sonne-Schmidts mail, nogensinde blev realiseret:

»Den model, I beskriver, har aldrig været anvendt. Den blev alene drøftet med Peter Forchhammer, som vi siden har besluttet at afbryde samarbejdet med,« skriver Torben Jensen i en mail til Berlingske.

Peter Forchhammer er uenig:

»Jeg mistede flere af de virksomheder, som jeg præsenterede for Hellerup Finans, fordi vi var uenige om, hvad de skulle give for selskaberne. Flere virksomheder følte sig utrygge ved, at de skulle skrue deres budgetter i vejret for at nå de mål, Hellerup Finans satte. Derfor sagde flere, herunder telemarketingfirmaet Ivocall nej tak. De vidste jo, at de skulle se investorerne i øjnene i tiden efter,« siger han.

Forchhammer og Hellerup Finans afbrød samarbejdet i foråret 2015. Forchhammer har anlagt retssag mod Hellerup Finans med krav om erstatning.