Helge Sander fupper med IT-studier

Videnskabsminister Helge Sander fupklassificerer IT-studierne, så tallene fremstår som om, at der har været en fremgang. Sådan lyder anklagen fra Business.dks IT-blogger Dorte Toft.

Foto: Keld Navntoft, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videnskabsminister Helge Sander er glad for den 11 procent store stigning i søgningen til IT-uddannelserne i Danmark. Men hvis man kigger tallene igennem, er der noget ruskende galt, mener Business.dks IT-blogger Dorte Toft.

Ministeren inddrager nemlig tal i statistikken fra studier som blandt andet film- og medievidenskab. 689 unge havde søgt studiet på Københavns Universitet, der på sit websted lokker med, at det er vejen til at blive filmanmelder, filmdramaturg, festivalarrangør m.v. Kun 104 slap igennem nåleøjet, og det tal tæller altså med i de 1.358, som ifølge Helge Sander starter på en IT-uddannelse.

»Regeringen har været særlig optaget af at styrke optaget på netop IT- og ingeniøruddannelserne i de senere år. Derfor er det glædeligt, at stadig flere unge oplever disse uddannelser som attraktive og fyldt med spændende og kreative jobmuligheder,« siger Helge Sander i en pressemeddelelse udsendt i torsdags.

Blår i øjnene
Dorte Toft undrer sig over, hvorfor man ikke åbner for sluserne for alle »IT-uddannelserne«. Der skulle for eksempel et karaktergennemsnit på 9,7 til for at komme ind på film- og medievidenskab.

Ifølge Dorte Toft illustrer filmeksemplet, hvor villig man er på politisk og embedsmandsniveau til at stikke folk blår i øjnene, når der er behov for at tegne et billede af en ønsket succes.

Når man ser på, hvad videnskabsministeriet betegner som IT-uddannelser, er der ifølge Dorte Toft ingen steder et adgangskrav om datalogi fra gymnasiet. For godt en tredjedel af uddannelserne er matematik heller ikke noget krav. Derfor mener hun, at erhvervslivet bliver foregøglet, at de unge er blevet mere interesserede i IT.