Hektisk slutspurt i den store mobilkrig

Telenor og Telia når at blive færdige før jul med sammenlægningen af deres mobilnet i Danmark, den første af sin art i verden, mens TDC er to måneder foran tidsplanen. Nu skal nettene for alvor til at vise deres værd.

»Især på erhvervssiden kan vi se, at vi nu tager kunder fra »storebror« (TDC, red.). Der er ingen tvivl om, at det nye net skaber momentum. Danmark er det første sted i verden, hvor man lægger alle net sammen,« forklarer Richard Stigaard, netværksdirektør i Danmarks næststørste teleselskab, Telenor, som her ses på taget af Telenors eget hovedsæde i Københavns Sydhavn med en af de snart 4.150 mobilmaster i baggrunden, som Telenor og Telia nu driver sammen. ?Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om en måned har Danmark ikke længere fire men kun tre landsdækkende mobilnet. Da afslutter Telenor og Telia nemlig før tid lidt over halvandet års arbejde med at sammenlægge deres mobilnet for at få bedre dækning og fremover kunne dele regningen. Men de forfølges skarpt af TDC, som også er i gang med at opruste og står klar med et opgraderet net i januar – også to måneder før tidsplanen.

Dermed begynder det egentlige slagsmål om at få danskerne overbevist om, hvem der leverer den bedste dækning, leverer en ordentlig kapacitet og kvalitet og kan tilbyde de bedste tjenester, som de bedre mobilforbindelser skal kunne bruges til.

»Vi afslutter sammenlægningen i uge 50 (anden uge af december, red.), hvor nettene i Sønderjylland, Als og Fyn lægges sammen. Vi står så med et net med 4.150 master eller 20 procent flere, end TDC har, og dobbelt så mange som »3«. Det har taget halvandet år, og det er første sted i verden, hvor man lægger alle net sammen,« siger Richard Stigaard, netværksdirektør hos norskejede Telenor, Danmarks næststørste teleselskab efter TDC.

Telenor og Telia har stiftet det fælles selskab TT-Nettet, hvor Telenor har haft til opgave at samle først det nye, datahurtige 4G-/LTE-net, så 3G-nettet og endelig nu det gamle GSM-net – af fagfolk kaldet 2G – i Jylland og på Fyn med omkringliggende øer, mens Telia har klaret Sjælland, Lolland, Falster, Møn og Bornholm.

»Vi er i gang med det sidste i Nordsjælland i denne uge, og så slutter vi af i uge 49 i en del af København. Det lidt kedelige svar er, at, ja, det er bare gået efter planen. Et par enkelte gange har vi måttet rulle opgraderingen tilbage og så tage den dagen efter for ikke at genere kunderne, men planen har hele tiden været en fuld sammenlægning, inden året er omme,« forklarer pressechef David Engstrøm fra Telia.

Telia og Telenor forventede oprindeligt først at være klar i februar 2015.

TDC blev færdig med København i sommerferien og med hele Sjælland, øerne og Bornholm i september. Samtidig blev omlægning og udbygning påbegyndt i en linje nord for Aarhus til Lemvig og mod syd, som er klar, og i denne uge bliver Fyn færdig. Nu mangler kun Nordjylland, før alle omkring 3.500 TDC-mastepositioner er klar til nye tider med langt mere data- end taletrafik.»Vi regnede med at være færdige i hele landet senest 31. marts. Nu bliver vi i stedet færdige i januar. Og det gode for kunderne er, at vi samtidig omlægger mobilnettene, så kapaciteten bliver større, og man udnytter det fulde net. Lige nu har vi skiftet flere end 2.500 mastepositioner, svarende til 75 procent af alle danskere, og langt over 90 procent har allerede 4G-/LTE-adgang. Den eneste ulempe ved at rulle hurtigere ud er, at vi også skal betale leverandørerne lidt hurtigere...!« siger Peter Trier Schleidt, TDCs koncerndirektør med ansvar for TDCs net og udvikling.

Men omlægningen og udbygningen betyder ikke, at det endegyldigt er slut med dårlig mobildækning og signalproblemer i Danmark.

»Det ville være rart. Jeg tror, at vi har noget nær det tætteste net i Europa, men vi vil fortsat bygge ud. I år har vi sat 400 4G-master op, til næste år vil der komme endnu 400. Vi lukker huller, hvor kunderne melder om problemer, og det sker over nogle år. Der er planlagt opsat cirka 20 nye master op om året – men vi bliver aldrig færdige,« siger Richard Sti-gaard fra Telenor.

Flere ting driller, selv om Danmark som fladt land bør være langt lettere at dække ordentligt. Nogle tog er bygget, så signalerne har svært ved at trænge ind og ud. De mange forskellige radiofrekvenser, som bruges til mobiltelefoni, og som skal levere signalet videre, mens man kører, gør det sværere, end hvis alt kunne køre på en enkelt frekvens. Og ikke alle antenner i mobiltelefonerne er lige gode til at fange og holde signalet – faktisk er de dyreste og nyeste telefoner ofte de dårligste.

»Det er ikke svært at lave ordentlig udendørs dækning, men mange bygninger har trelagsisolering og tykke mure, hvorved det er sværere for signalerne at trænge igennem. Det er faktisk svært at sikre en rimelig dækning inden døre,« siger Telenors netværksdirektør.

Hos TDC disponerer Peter Trier Schleidt med »mere end 50 procents stigning i datatrafikken på mobilnettene hvert år«. TDCs aftale med den kinesiske netværksgigant Huawei, som i marts 2014 overtog ansvaret for TDCs mobilnet i Danmark, lægger op til 50 procents årlig vækst frem til 2018.

»Men selv om vi står med et helt nyt net, skal det fortsat optimeres. Der kan sagtens være en mast med en antenne, der peger i en lidt forkert retning. Frem til udgangen af 2015 sætter vi 200 ekstra master op for at lukke huller – 100 i København og Nordsjælland, 100 i resten af landet,« forklarer TDCs netværksdirektør.

TDC, Telenor og Telia udvider kapaciteten på mobilnettene. Richard Stigaard fra Telenor lover, at Telenor og Telia i februar 2015 vil have fordoblet hastigheden på 4G-nettet på den såkaldte 1.800 MHz-frekvens i hele landet. Hele Sjælland er klar i november, og Nordjylland er allerede på plads.

TDC er i gang med at sætte fart på på de langtrækkende 800 MHz-frekvenser, som selskabet købte sig adgang til i 2012.»Hvis masten ikke er overbelastet, kan man på de nyeste telefoner få helt op til 150 megabit i sekundet som downloadhastighed. En iPhone 5S klarer sjældent højere end 90 Mbit, en iPhone 6 kommer op på 120 Mbit,« siger Peter Trier Schleidt fra TDC, som mener, at 4G-nettet nu er så godt, at det reelt kan bruges som backup for erhvervskunders faste forbindelser.Og kvaliteten er altafgørende for, om det lykkes at trække kunder til i den stadigt hårdere mobilkrig.

»Telias kundeloyalitetsafdeling måler jævnligt, hvad der betyder noget for kunderne. Her ser vi konsekvent, at netværk rangerer rigtigt højt, for det dikterer oplevelserne. Vi kan lancere nok så mange oplevelser gennem musiktjenesten Spotify og film- og serietjenesten HBO, men hvis ikke man har ordentlig netforbindelse, nytter det hele ikke noget,« siger David Engstrøm fra Telia.

Telenor sender hver dag 8.000 SMS-beskeder ud til privat- og erhvervskunder for at få deres vurdering, og hver uge ringes omkring 200 kunder op, som har meldt om problemer – også af netværksdirektør Richard Stigaard selv.

Det bidrager både til at få lukket huller i netværket, til at give større forståelse for, at telefonernes indbyggede antenner selv er af vekslende kvalitet og derfor ikke alle fanger signalerne lige godt, og til at Telenor kan fortælle konkret om, hvad man agter at gøre i kundens område i den kommende tid.

Telenor har også kastet sine ingeniører ud i at ringe til kunderne.

»Det var svært i starten, men vi valgte at flytte ingeniørerne med over, så de fik en anden vinkel og nu ved, at der er »rigtige« kunder derude. Det gør det mere håndgribeligt, hvad der sker, end »kun« at opgradere servere, og jeg tror, at når man går hjem fra arbejde, kan man være stolt af, hvad man foretager sig,« siger Richard Stigaard.

Telenor og Telia forventer, når alt er færdigt, at kunne skære strømforbruget ned med omkring otte gigawatttimer (eller 8.000.000 kWh) om året. En typisk dansker bruger i gennemsnit 1.600 kWh pr. år. Når besparelsen trods alt ikke er større, skyldes det, at det nye udstyr i de 4.150 master og antenner er lidt mere strømkrævende, og at forbruget af tale og især data stiger konstant. Før sammenlægningen havde de to selskaber tilsammen omkring 5.000 master.

Der står 24.200 mobilmaster og mobilantenner i Danmark – ti gange flere end for ti år siden. Som tommelfingerregel koster det en million kroner at sætte en mobilmast op.

Først når hele nettet er færdigopgraderet, begynder Telia og Telenor at pille overflødige master og antenner ned. Lejemålene er for længst sagt op, men aftalerne gælder typisk for fem-ti år.

»Jeg har en rimeligt god fornemmelse i maven. Vi er de første i verden, der lægger alle tre net sammen, vi har gjort det til tiden, vi har gjort det til det afsatte pengebeløb og i rigtigt god kvalitet. Det er o.k.,« siger Richard Stigaard med nordjysk beskedenhed og forventer, at flere og flere danskere fremover vælger selskab efter, hvad de får for pengene, nu hvor prisen på et mobil- og mobildataabonnement er så langt nede.

 

LÆS MERE