Heinekens røde stjerne truet af Ungarns premierminister

Foto: © Tim Chong / Reuters

Heineken risikerer at blive ramt af en hævnaktion i Ungarn, hvor landets regeringsparti truer med at forbyde den røde stjerne, som er i selskabets logo. Det skriver den britiske avis The Guardian.

Regeringen har fremsat et lovforslag, der forbyder salg af varer med den røde stjerne, der forbindes med kommunisme, samt andre symboler med en ubehagelig historie, såsom det nazistisk hagekors.

Pointen med forslaget er dog at stække Heineken, skriver The Guardian, efter at det hollandske bryggeri har vundet en ophavsretssag i Rumænien. Her er salg af øllen Csiki, der markedsføres til etniske ungarere i landet, blevet stoppet af domstolene, fordi den ligger for tæt på et af Heinekens mærker, Ciuc.

Det er blevet kaldt "magtmisbrug" og "uværdigt, uretfærdigt og anti-ungarks" af den ungarske regering, som har opfordret til boykot af Heineken.

Ifølge The Guardian er det dog usandsynligt, at lovforslaget bliver til virkelighed, da den røde stjerne går igen mange andre steder i samfundet.

Heineken fortæller til avisen, at bryggeriet holde øje med sagen. Hollænderne har i øvrigt tidligere - efter anden verdenskrig - droppet den røde stjerne til fordel for en hvid med rød kant, da associationerne til kommunisme blev for stærke. I 1991 blev den genindført.