Heftig kamp om magten hos rig Tryg-ejer

Der var onsdag så meget kamp om magten over formuen på 40 mia. kr. i TryghedsGruppen, at de løb tør for stemmesedler, og mødet blev knap tre timer længere end forventet.

Foto: Thomas Lekfeldt. Jørgen Huno Rasmussen, bestyrelsesformand for Tryg og TryghedsGruppen, var onsdag på et møde i København med til at vælge ny mand i bestyrelsen og ny formand for repræsentantskabet.
Læs mere
Fold sammen

Egentlig skulle mødet, der begyndte onsdag kl. 10, kun have varet omkring syv timer, men på grund af stor kamp om magten trak det ud, og først omkring kl. 20 var TryghedsGruppens repræsentantskab færdige og kunne fortælle den ventende presse om udfaldet af mødet.

Forud var gået en livlig debat, mens en for bestyrelsen tilsyneladende uventet opstilling af modkandidater til den ledige bestyrelsespost og repræsentantskabsformandsposten sammen med fejlagtigt udfyldte stemmesedler medførte, at repræsentantskabet midt i det hele løb tør for stemmesedler. Hele denne ivrige kamp om magten forlængede altså mødet betragteligt.

Det, der kæmpes om, er indflydelse i TryghedsGruppen. Dette selskab har en samlet formue på omkring 40 mia. kr., hvoraf en del er 60 pct. af aktierne i Tryg Forsikring. TryghedsGruppen er ejet af selskabets omkring 1,2 mio. medlemmer, som er alle kunder i Tryg Forsikring og Nordea Liv & Pension i Danmark.

De 70 personer i repræsentantskabet, der er TryghedsGruppens øverste myndighed, blev forholdsvis hurtigt enige om en historisk ændring af TryghedsGruppens struktur og fremtidige virke. Dette indebærer blandt andet en opsplitning af selskabet og en bonusordning til de 1,2 mio. medlemmer.

Markant flertal på én

Til gengæld var repræsentantskabet ikke synderligt enige om, hvem der skulle vælges til bestyrelsen, samt hvem der skulle vælges som ny formand for repræsentantskabet - ikke at forveksle med posten som bestyrelsesformand i TryghedsGruppen, som varetages af den tidligere FLSmidth-direktør Jørgen Huno Rasmussen.

Den hidtidige formand for repræsentantskabet var det socialdemokratiske regionrådsmedlem Leila Lindén, men hun har nu overskredet aldersgrænsen på 70 år og skulle derfor udskiftes. Bestyrelsen havde indstillet den hidtidige næstformand, landmand Jens Bigum, som ny formand. Han blev også valgt som ny formand for repræsentantskabet, ifølge bestyrelsesformand Jørgen Huno Rasmussen med et "markant" flertal.

Jørgen Huno Rasmussen ønskede på pressemødet ikke at uddybe, hvad ordet "markant" dækker over, ligesom han ikke ville fortælle, hvem modkandidaten var. Ifølge Berlingske Business' oplysninger var der dog ikke ligefrem markant flertal til Jens Bigum. En fløj i repræsentantskabet, der de seneste år har været ganske uenige med bestyrelsens fløj på flere områder, havde som modkandidat opstillet Lars Bo Langsted, professor på Juridisk Institut ved Aalborg Universitet. Jens Bigum blev ifølge Berlingske Business' oplysninger valgt med 35 stemmer foran Lars Bo Langsteds 34 stemmer.

Kampvalg til bestyrelsen

Også i bestyrelsen skulle der skiftes ud, og her blev der ligeledes kampvalg. Fire bestyrelsesmedlemmer var på valg - Anders Hjulmand, Ida Sofie Jensen, Jesper Hjulmand og Ulrik Salmonsen. Derudover skulle der findes en ny i stedet for kapitalfondsmanden Frans Boch, der ikke fik nok stemmer ved det seneste regionsvalg i København til  at blive i repræsentantskabet, og dermed kan han ifølge vedtægterne heller ikke sidde i bestyrelsen.

Bestyrelsen havde valgt at indstille venstremanden Claus Wistoft, borgmester i Syddjurs Kommune, som nyt medlem af bestyrelsen. Tre mand blev opstillet som modkandidater; Lars Bytoft, partner i Albæk Byggerådgivning, Torben Jensen, adm. direktør i Dansk Landbrugsrådgivning, samt Henrik Vad, direktør i Flex Funding.

Ingen af disse tre kunne dog samle nok stemmer til at slå Claus Wistoft, der blev valgt ind i bestyrelsen, ligesom de fire siddende bestyrelsesmedlemmer på valg alle blev genvalgt.

Det var særligt disse afstemninger, hvor der altså skulle bruges flere stemmesedler end bestyrelsen på forhånd havde regnet med, der fik mødet til at trække ud.

Ny bestyrelse i nyt NLP-forening

Næste magtkamp kommer formentlig inden for ganske få måneder. På mødet blev det vedtaget at opsplitte TryghedsGruppen i to selskaber, således at TryghedsGruppen smba videreføres for de 900.000 medlemmer, der er kunder i Tryg, mens der stiftes en ny forening; NLP fmba, for de 300.000 medlemmer, der er kunder i Nordea Liv & Pension.

NLP fmba stiftes, når Erhvervsstyrelsen og Finanstilsynet har godkendt det, hvorefter der inden for en måned skal indkaldes til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde, hvorpå der skal vælges en ny bestyrelse.

Det er muligt at sidde i bestyrelsen både i TryghedsGruppen smba og i NLP fmba, men Jørgen Huno Rasmussen har allerede nu oplyst, at han holder sig til TryghedsGruppen og ikke opstiller til NLP fmba. I stedet forventes det, at Peter Gæmelke, landmand og professionelt bestyrelsesmedlem, vil gå efter posten som bestyrelsesformand i den nye NLP fmba-forening.