Hedegaard: Klimamål er ubetydelige for energipriser

EU har fremlagt nye klima- og energimål frem mod 2030. Stigende energipriser er et centralt stridspunkt mellem den grønne fløj og industrien.

EUs klimakommissær Connie Hedegaard vil dræbe myter i klimadebatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KØBENHAVN/BERLIN: EU-Kommissionen har fremlagt sine nye klima- og energimål. Frem mod 2030 er kommissærerne blevet enige om, at EU-landendes CO2-udledning skal reduceres med 40 procent, mens vedvarende energi samlet skal udgøre 27 procent af landenes samlede energipris.

Op til indgåelsen af aftalen har sværindustrien fremlagt stigende energipriser i EU som et af sine kerneargumenter imod skrappe klimamål. En lækket rapport fra EU-Kommissionen viser således også markante forskelle mellem el- og gaspriserne i EU, USA, Kina og en række andre markeder. Faktisk betaler virksomheder i EU mere end dobbelt så meget for el, som virksomheder i USA.

Men det er ikke klimamålenes skyld, understregede klimakommissær Connie Hedegaard på et pressemøde i dag. Hun henviste til en ny analyse, som EU-Kommissionen har udarbejdet.

»Alle erhvervsledere, der påstår, at det er på grund af EUs klimamål, at energipriserne er høje i Europa, de burde læse denne analyse af energipriserne, og hvad der driver dem. Den forsøger at afdække, hvad der er fakta, og hvad der er myter. For der er for mange myter i den her debat,« sagde Connie Hedegaard og fortsatte:

»Hvis I læser den her rapport, så vil I se, at der ligger mange faktorer bag energiomkostningerne i Europa - og kampen mod klimaudfordringer er ubetydelig i forhold til mange faktorer, som man faktisk kan gøre noget ved.«

Klimakommissæren afviste kritikken fra de grønne organisationer, som gerne så en reduktion af CO2-udledningen på mindst 55 procent i 2030 af hensyn til klimaet. Faktisk er EU meget progressive på klimaets vegne, argumenterede Connie Hedegaard. Og både hun og Kommissionens formand José Manuel Barrosso kritiserede i stedet andre verdensdele for at slække på klimaambitionerne.

»Nogle bevæger sig baglæns, og nogle har endda droppet opbakningen til Kyoto-principperne,« sagde José Manuel Barrosso.

Connie Hedegaard måtte undervejs i forhandlingerne erkende, at det ikke var muligt at komme igennem med mere ambitiøse klimamål.

»For dem af os, der mener, at det er fuldstændig afgørende for Europa at have et fortsat stærkere fokus på vedvarende energi, så er det vigtigt at overveje, hvordan vi kan lave et mere fleksibelt system. Hvis vi ikke gjorde det, ville dette forslag være politisk dødt i dag. Nu har vi forsøgt at fremlægge noget, som gør det opnåeligt og muligt for 28 europæiske regeringer at blive enige om,« siger klimakommissær Connie Hedegaard.

Oplægget fra EU-kommissionen skal diskuteres på et topmøde mellem stats- og regeringscheferne i marts.

På et senere tidspunkt vil kommissionen fremlægge et detaljeret forslag, som så skal forhandles på plads med både landene og Europa-Parlamentet.