Havvindmøller købes: Vattenfall efterlyser en konkurrent til Vestas og Siemens

I Europa er det meget tæt på at være et binært valg, når selskaber som DONG og Vattenfall skal købe havvindmøller til deres projekter: Det er enten MHI Vestas eller Siemens.

Ole Bigum Nielsen, direktør for Vattenfall i Danmark, nyder udsigten fra den sydligste spids på Amager. Herfra kan man se den svenske havvindmøllepark Lillegrund, som Vattenfall ejer. Ét af kravene til projektet var, at transformator­stationen ude ved møllerne skulle være arkitekttegnet – så det er den, men ingen kan se den, fortæller han. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Særligt efter introduktionen af de to konkurrenters respektive otte-megawattmøller, der på en god blæse­dag kan levere knap 40 husstandes årlige elforbrug, er det blevet småt med reel konkurrence.

Og det er ikke den ideelle situation, siger svenske Vattenfall, der i løbet af de næste fem år skal bygge 1.350 megawatt havvind i Danmark – hvad der svarer til 168 af de allerstørste, nuværende havvindmøller.

»Ja, jeg tror, det ville være godt at have en tredje spiller på markedet. Jeg vil sige det på den måde, at mellem de to spillere i markedet er der hård konkurrence. Der bliver ikke givet noget ved dørene. Men med en tredje aktør på markedet ville man have lidt flere muligheder og lidt flere kort at spille med, og det ville være rigtigt sundt,« siger Vattenfall Danmarks direktør, Ole Bigum Nielsen.

»Man kan forestille sig den situation, at den ene spiller mister lidt appetit, fordi ordrebogen for et år er fyldt op, og så kan man forestille sig, at den anden spiller lugter det, og at det så reflekteres i deres priser. Så at have en tredje spiller ville være godt.«

Aktieanalysechef hos Sydbank, Jacob Pedersen, der har fulgt vindenergi gennem mange år, giver Ole Bigum Nielsen ret i den grundlæggende udfordring med kun at have to leverandører af vindmøller.

»Det er tydeligt, at i en industri, hvor man kun har to store spillere, der er man sårbar. Dermed ikke sagt, at en industri ikke kan fungere med kun to spillere: Det er flyindustrien med Boeing og Airbus et eksempel på. For mig at se er der heller ikke nogen tvivl om, at den stordrift, som MHI Vestas og Siemens kan opnå, er ekstremt vigtig for at holde priserne nede,« siger Jacob Pedersen.

»Men med forventningerne til hvor stort markedet bliver, bør der være plads til tre aktører i fremtiden,« siger aktieanalysechefen.

Den analyse er Ole Bigum Nielsen enig i.

»Der skal også være et vist volumen i markedet, som skal give plads til en tredje spiller, og jeg tror, det er svært for nogle af dem, der står og overvejer, om de vil være en del af det her,« siger han.

Vattenfall har valgt MHI Vestas til sit Horns Rev 3-projekt, men der endnu ikke er sat navn på leverandøren til de kystnære vindmøller og til Kriegers Flak.