Havvindmøllemarkedet vokser men leverandørerne gør ikke

Siemens Wind Power har på trods af sin stærke position indenfor produktion af havvindmøller haft svært ved at realisere et afkast, selvom markedet vokser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens energiselskabet Ørsted, det tidligere Dong Energy, kan fordoble sin milliardindtjening på det voksende havvindmøllemarked, kæmper flere leverandører af vindmøller, fundamenter og kabler, med at skabe en solid profitabel indtjening.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

En af dem er Siemens Wind Power, der på trods af sin stærke position på markedet har haft svært ved at realisere et afkast.

»Siemens Wind Power er løbet med alle projekter, men har bestemt ikke skovlet penge ind. Det er paradoksalt, fordi det har været en industri, hvor det burde have været muligt, når man stod som den eneste på tronen,« siger Jacob Pedersen, Vestas-analytiker hos Sydbank, til Jyllands-Posten Erhverv.

Analytikerne har svært ved at sige, hvor meget eller lidt Siemens Wind Power tjener på henholdsvis land- og vindmøller. Men Siemens er langt fra det eneste selskab, der kæmper med indtjeningen.

Tendensen vækker bekymring for, om branchen kan nå de omkostningsreduktioner, som blandt andet Ørsted har forpligtet sig til på sine projekter, da det vil kræve yderligere prisfald. Problemet peger endnu engang mod leverandørerne.

»Jeg er stadig lidt spørgende over for, om man kan få offshorevind ned i det prisleje, som Dong regner med,« siger Michael Friis Jørgensen, Vestas-analytiker hos Alm. Brand Markets, til avisen.

Jyllands-Posten Erhverv har foretaget en gennemgang af en række regnskaber, der viser, at flere leverandører kæmper med vindprojekter. Bladt Industries har siden 2008 firdoblet omsætningen, mens indtjeningen er på samme niveau. Selskabet All Nrg fik i 2016/17 et underskud på 25 mio. kr. blandt andet på grund af vindmølleprojekter.

/ritzau/FINANS