Havnekonflikt i USA skaber usikkerhed

Der hersker mandag stor usikkerhed om adgangen til havnene på den amerikanske vestkyst.

Foto: JUSTIN SULLIVAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En snart årelang konflikt mellem amerikanske fagforeninger og medarbejdere førte lørdag og søndag til en decideret lukning af en række havne på vestkysten, og hvorvidt de åbner igen mandag står fortsat uvist.

Det skriver Financial Times.

Medlemmer af rederiorganisationen Pacific Maritime Association (PMA), der repræsenterer terminaloperatører i Californien, Oregon og Washington, har sat al arbejde på standby for at undgå at betale weekendløn til fagforeningsmedlemmer, som angiveligt har nedsat produktiviteten med vilje.

Selvom både PMA og fagforeningen International Longshore and Warehourse Union (ILWU) har udtalt, at de venter at genstarte arbejdet mandag, hersker der fortsat stor usikkerhed om dette på grund af de verserende spændinger mellem parterne.

En lang række virksomheder, herunder æble-, kylling og kartoffeleksportører, har udvist stor utilfredshed med konflikten, da det går ud over deres respektive forretninger. Ud for havnene i Los Angeles og Long Beach, som udgør 40 pct. af USA's samlede containertrafik, ligger mindst 20 containerskibe i kø og afventer lige nu situationen.

Arbejdskonflikten kan skabe forsinkelser for danske Maersk Line, ligesom det gjorde i samme område i december 2014, hvor selskabet reagerede ved at indføre et "pristillæg for trafikprop" for kunderne.

Sidste gang amerikanske havnearbejdere lukkede ned for arbejdet var i 2002, hvor en ti dage lang lockout havde alvorlige konsekvenser for de involverede virksomheders forsyningskæder et halvt år efter konfliktens ophør.