Harry Potter-imperiet lever videre

Selv om den sidste bog i serien om Harry Potter er udkommet, forventer bogbranchen, at det kommercielle eventyr vil fortsætte i mange år.

Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling har allerede tjent milliarder på bogserien - og indtægterne vil fortsætte i mange år. Arkivfoto: Alessia Pierdomenico/Reuters Fold sammen
Læs mere
Tusindvis af fans stod fredag aften og nat i kø for at sikre sig et af de første eksemplarer af ”Harry Potter and the Deathly Hallows”. Den britiske og amerikanske bogbranche forventer, at det syvende epos i serien om troldmandslærlingen vil blive den hurtigst sælgende bog i verden og dermed slå rekorden, som nummer seks satte for to år siden.

Hvert sekund solgte den britiske kæde Waterstone’s 15 eksemplarer af den nye børneroman ved frigivelsen, og det samlede førsteoplag på engelsk er på 12 millioner. De forrige seks romaner er til sammen solgt i mere end 300 millioner eksemplarer globalt. På Amazon.com er der forudbestilt 2,2 millioner bøger, og hos Barnes and Noble er tallet 1,4 million eksemplarer.

Der har inden udgivelsen været stor spænding om, hvorvidt Harry Potter overlever eller falder for en af sine fjender inden for sort magi – og det bliver ikke afsløret her! Men hvad skal forlaget og forfatteren så gøre, når læserne har fået kendskab til Harry Potters skæbne?

Alt tyder på, at de vil blive ved med at høste frugterne af succesen i mange år fremover.

”Forlagsbranchen vil fortsætte også efter Harry Potter. Det er tidløs litteratur, som har fængslet børn fra 8 til 19 år, og selv i de perioder, hvor der ikke har været en ny bog på hylderne, har salget af de gamle været så fænomenalt, at serien fortsat vil overgå alle andre børnebøger,” siger Lisa Holton fra udgiveren Scholastic til CNN Money.

Også boghandlerne er overbeviste om, at serien vil forny sin popularitet, hver gang en ny årgang syv-otte årige børn lærer at læse.

Ved siden af bøgerne er der jo også filmene og alt det merchandise, som børn over hele verden plager for at få. Alene filmene har indspillet over fire millarder dollar – og der mangler stadig to.

Den seneste opgørelse over forfatteren J.K Rowlings formue stammer fra magasinet Forbes, som i 2004 antog, at hun har tjent mere end seks milliarder kroner på fortællingen om Harry Potter og troldsmandsskolen Hogwarts.

Den danske oversættelse af den sidste bog om Harry Potter udkommer efter planen 10. november.