Harlang kan forsinke en løsning for H+H

En løsning på dramaet om ejerforholdene i H+H kan have lange udsigter. En klage fra den omstridte advokat Christian Harlang kan forsinke hele processen.

En klage fra den omstridte advokat Christian Harlang har sendt hele fremtiden for H+H til behandling i Civilstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Lars Helsignhof Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

H+H Internationals skæbne er i hænderne på Civilstyrelsen. Den øverste tilsynsmyndighed for Plum-fonden skal nemlig godkende en eventuel redning af den 100 år gamle betonkæmpe.

En klage fra den omstridte advokat Christian Harlang har sendt hele fremtiden for H+H til behandling i Civilstyrelsen. Det skyldes, at så vidtgående ændringer som en kapitalindsprøjtning og en ændring af hele kapitalstrukturen i H+H skal godkendes i styrelsen.

Derfor har Harlang klaget over, at Plum-fondens bestyrelse har tilsluttet sig et kontroversielt tilbud fra kapitalfonden Nordic Capital uden styrelsens godkendelse. Med klagen kan en løsning for den nødlidende betonkæmpe pludselig blive skudt uger ud i fremtiden, da Civilstyrelsen først skal høre de forskellige parter i sagen.

Hele miseren skyldes den helt specielle konstruktion, hvor Plum-fonden og Kresten Andersen Bergsøe tilsammen ejer 22 pct. af aktierne og 74 pct. af stemmerne i H+H. En konstruktion, som mudrer hele billedet om H+H gevaldigt, da Plum-fonden er underlagt fondslovgivningen.

Et købstilbud og en ændring af kapitalstrukturen i H+H skal derfor forelægges og godkendes af styrelsen, mener Harlang. En opfattelse som dog ikke deles af Plum-bestyrelsen, der peger på, at hvis en fond ikke har til formål at eje aktier, så skal man ikke spørge om lov.

Kontorchef Rie Thoustrup Sørensen bekræfter i en email, at Christian Harlang har klaget over beslutningen, men hun kan ikke sige præcis, hvornår klagen er blevet behandlet.

»Civilstyrelsen kan ikke nærmere udtale sig om sagsbehandlingstiden i anledning af denne henvendelse,« lyder det fra Rie Toustrup Sørensen.

Speget sag
Der hersker dog ingen tvivl om, at Harlang kan have en pointe i sin klage, da det strengt taget er ulovligt at gøre dispositioner med den bundne kapital uden tilladelse fra styrelsen.

Men her bliver det hele dog lidt speget, da Harlang i august blev fyret som direktør i Plum-fonden. En fyring han nægter at anerkende, men som betyder, at det bliver noget forvirrende, hvem der har beslutningskompetencen i forhold til salget. Noget som Civilstyrelsen også skal forholde sig til i behandlingen af klagen.

Samtidig er Harlang også smidt ud af bestyrelsen i Plum-fonden, og der stilles derfor spørgsmålstegn ved, om advokaten overhovedet er klageberettiget. Harlang sidder dog stadig i bestyrelsen for den børsnoterede del af H+H.

Nyt makkerpar
Et absurd aspekt ved sagen betyder samtidig, at Harlang og Bergsøe for en gang skyld kæmper på samme front. I adskillige år har de to stærke A-aktionærer bekriget hinanden i flere voldgiftssager og daglige skænderier om stort og småt. Nu er de imidlertid enige om, at tilbuddet fra tyske Xella, der er tre gange højere end Nordic Capitals tilbud, er langt at foretrække.

En løsning i sagen er dog ikke lige op over. Ifølge Berlingskes oplysninger sidder juristerne fra Nordic Capital lige nu sammen med juristerne fra H+H for at kunne færdiggøre det endelige tilbud fra kapitalfonden. Et tilbud, som snarest vil blive fremlagt den samlede bestyrelse.

Deadline udskudt
Oprindeligt var det planen, at H+H havde en løsning på plads inden udgangen af september, men det voldsomme drama har udskudt deadlinen.

»Vi prøver at forlænge september med en fem-syv dage i år – helt ekstraordinært,« lyder det fra en kilde tæt på processen.

Lige nu tyder alt dog på, at det bliver Nordic Capital, der løber med sejren i kampen om H+H. Men hverken Xella eller irske CRH har endegyldigt meldt sig ud af spillet om fremtiden for H+H.