Har Vestager lige ødelagt det irske skatteparadis?

I mere end 30 år har Irland været den foretrukne destination, når multinationale selskaber skulle placere deres arbejdspladser og investeringer i Europa. Det kan snart være slut.

En enlig demonstrant protesterer mod Irlands lempelige skatteregler, der har tiltrukket multinationale virksomheder i årevis. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner enhver finansministers drøm. 97 milliarder på efterkrav lige ned i posen uden betingelser. Penge, der på forhånd ikke er budgetteret med, og som kan strøs gavmildt ud til alskens værdige projekter. Men den irske finansminister, Michael Noonan, lignede og lød tirsdag som en mand, der var fanget i et mareridt.

Skurken i Noonans onde drøm er EU-Kommisionen. Ved middagstid tirsdag fastslog den ellers, at Apple skal betale 96,7 milliarder kroner i ekstraskat. EU-Kommisionen - med danske Margrethe Vestager som den ansvarlige kommissær - har valgt at kende en skatteaftale mellem Irland og Apple for ulovlig.

EUs egne undersøgelser viser, at en særlig skatteaftale mellem Irland og Apple har betydet, at techgiganten i gennemsnit har betalt i omegnen af 2,5 porcent i skat af omkring 109 milliarder dollars over fem år frem til 2014 på trods af, at den irske selskabsskat lyder på 12,5 procent.

Den amerikanske techgigant skylder ifølge EU Irland i underkanten af 100 milliarder, og hvis irerne har lyst, ja så kan de sådan set begynde at indkræve med det samme.

Så hvorfor var Michael Noonan tirsdag ude i et længere forsvar for Apple?

Jo, det kunne nok hænge sammen med, at dommen er den første og alvorlige sprække i den guldtank, som Irlands skattepolitik har udviklet sig til. I mere end 30 år har Irland opereret med en lempelig skattepolitik, der har tiltrukket multinationale virksomheder fra hele verden, og i dag har kæmpefirmaer som Apple og Facebook deres europæiske kontor placeret i Dublin og Cork. Det har resulteret i tusindvis af job og massevis af investeringer.

»Ved at indkræve pengene fra Apple risikerer Irland en masseflugt af amerikanske firmaer med et tab af job og investeringer som følge,« siger Jasper Lawler, markedsanalytiker hos CMC Markets til Guardian.

Til samme medie vurderer Brad Badertscher, økonomiprofessor fra Notre Dame's universitet, at Irland har mere brug for Apple end omvendt.

»Mange EU-lande har brugt lave skatterater til at tiltrække store multinationale virksomheder. Den dør er ved at blive lukket meget hurtigt, og de pågældende lande er ikke specielt begejstrede for, at EU blander sig,« siger Brad Badertscher.

Lige siden de tidlige 80ere har Irland tilbudt selskaber en skatteprocent på beskedne 12,5. Det har længe været en kile til frustration for øvrige EU-medlemslande, men det er faktisk ikke det, EU-Kommisionen og Vestager anfægter. Det er derimod en stribe lidt for kvikke konstruktioner, der har tilladt Apple at betalt markant mindre end de 12,5 procent.

»Det, man anfægter, er, at man har tilladt nogen konstruktioner, der har tilladt at selskaberne at have en skatteprocent på nærmest 0,« siger Niels Johannesen, lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet med speciale i international beskatning.

Han vurderer, at dommen i sig selv ikke bør have store konsekvenser for Irland, der fortsat vil være attraktiv for internationale selskaber, da Irland stadig vil kunne tilbyde en lav selskabsskat i forhold til andre lande.

»Generelt slår EU hårdere ned på de her fiksfakserier, og det er en del af en større kamp, men Irland vil stadig være mere attraktiv for selskaber,« siger han.

Hos udviklingsorganisationen IBIS, der er en af de fremmeste kritikere af skattely, mener international chef Lars Koch, at dommen er et symbol på et større opgør.

»Det her er et symbol på det opgør, der er igang med selskabernes aggressive skatteplanlægning, og som OECD også har slået på,« siger han.

»Dommen er et udtryk for, at man dømmer Irland og Apple for at stjæle skattebasen fra andre lande. Man har lavet et setup, hvor man flytter overskuddet fra andre lande. Det svarer til at stjæle,« siger Lars Koch, der dog ikke mener, at problemet alene begrænser sig til Irland.

»Jeg tror ikke, Irland er en større skurk end Luxembourg og Holland. Man kan godt pege fingre af Irland, men det er i høj grad et globalt problem,« tilføjer han.

I flere medier spekuleres der allerede i, at dommen åbner for, at Storbritannien kan blive det næste skatteparadis. For ved at stemme sig ud af EU, har Storbritannien sikret, at man i fremtiden ikke længere vil skulle stå model til den slags formaninger fra kommisionen.

»EU-regler vil ikke være bindende i Storbritannien, og det skal blive interessant at se, hvordan det vil påvirke selskaberne. Vil selskaber i Irland foretrække at rykke til Storbritannien, hvor EU-Kommisionen ikke har nogen mulighed for at bekæmpe dem juridisk?,« spørger Georgios Petropoulos fra EU-tænketanken Bruegel i en artikel i finansmediet Bloomberg.

Både Irland og Apple har anket dommen til EU-domstolen, og dermed synes en endelig afklaring et par år ude i horistonten.