Har du også skruet 10 pct. op for julegaverne i år?

Tre af landets helt store detail-koncerner, hvor danskerne typisk køber julegaver, melder om salgsfremgang på hele 10 pct. i forhold til sidste år.

Danskerne ignorerer de stigende renter, et faldende boligmarked og en økonomi der langsomt men sikkert ser ud til at være på vej ned i et lavere gear.

Sidste års rekordjul, hvor danskerne brugte i underkanten af 10 mia. kr., ser nemlig ud til at blive slået i år.

Flere ting bekræfter tendensen, hvor kommentarerne fra henholdsvis Top-Toy Gruppen, selskabet bag Fætter BR og Toys R´ Us, Steen & Strøm, landets største centeroperatør, og Magasin for alvor tyder på dyre pakker under træet i år.

Hos Top-Toy fortæller topchef og ejer Henrik Gjørup, at salget i de danske butikker i år slår alle rekorder med en salgsfremgang der er ”tocifret” i procent. Tallet er ikke præciseret nærmere, men ligger formodentlig i lejet fra 10-15 pct.

Også hos Magasin giver danskerne den gas med dankortet.

”Det går godt med julesalget. Det er tilsyneladende lidt bedre end sidste år. Især på boliggaver går det godt,” siger kommerciel direktør Henrik Kaas til Business.dk.

Han tilføjer, at der også er godt gang i salget af modetøj.

”Som det ser ud lige nu, tyder det på, at vores julesalg kommer til at vokse med cirka 10 pct. i forhold til sidste år. Så vi er godt tilfredse, specielt fordi 15-20 pct. af vores samlede salg ligger i december måned,” siger Henrik Kaas.

Hos Steen & Strøm siger marketingdirektør Claus Tüchsen, at han forventer, at sidste års rekordjul bliver slået, når det gælder forbrug.

"Men jeg tvivler på, at vi slår sidste års vækst i juleforbruget. Der skal rigtig meget til, hvis den rekord skal slåes to år i træk," siger han til Business.dk.

"Vi har ikke fået de eksakte tal endnu, men december startede lidt tøvende, hvorefter handlen for alvor er kommet op i fart i sidste uge og den just overståede weekend. Men er det ikke sådan hvert år," spørger Claus Tüchsen fra Steen & Strøm.

"Det er også værd at bemærke, at vi får en weekend op til jul i år, hvor der vil blive handlet rigtig meget," siger Claus Tüchsen og tilføjer at også handlen mellem jul og nytår er meget betydende for den samlede omsætning i december.

Også når man kigger på antallet af dankorttransaktioner i december måned, tyder det på, at der bliver brugt flere penge i år end i 2006. Hvis man kigger på antallet af dankorttransaktioner hidtil i december, som ligger på 46 millioner styks, så er det en spids over det tilsvarende tal for sidste år, hvor dankortene blev kørt igennem terminalerne 44,8 millioner gange. Hos PBS vurderer man, at gennemsnitskøbet med et dankort i år i december lander på 375 kr. - mod 373,4 kr. sidste år.

De bagvedliggende økonomiske årsager bag det fortsatte gaveræs skal findes i en rekordlav arbejdsløshed kombineret med en generel sund økonomi hos danskerne, hvor mange, trods den seneste tids prisfald på boliger, fortsat har en stor friværdi i deres bolig.