Har du iværksætterdrømme? En mentor giver dig luft under vingerne

Hvis du går rundt med iværksætterdrømme kan du med fordel få en mentor. For mentorer er med til at holde iværksættere i live, viser undersøgelse fra Venture Cup.

Unge iværksættere kan med fordel få en mentor. For startups med en mentor lever længere end de uden, viser en evaluering, Venture Cup har lavet af deres mentorprogram. Arkivfoto.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Organisationen for universitetsiværksættere, Venture Cup, har evalueret effekten af deres mentorprogram, og konklusionen er klar: Iværksættervirksomheder med mentorer lever længere end spirende virksomheder uden en mentor. Du kan i øvrigt læse flere unge iværksætteres oplevelser med at have en mentor her.

Undersøgelsen baserer sig på i alt 80 af Venture Cups startups i årene 2014 – 2016 – halvdelen har en mentor, den anden halvdel har ikke. Af de startups, der har været gennem Venture Cups mentorprogram, er 89 % stadig aktive. I gruppen af startups uden mentorer er 52 % stadig aktive.

»Det grundlæggende billede er, at mentorprogrammet giver langt større overlevelsesprocent og skaber en kontinuitet for den enkelte startup. Programmet giver også den enkelte en større tro på deres egen idé, fordi der kommer en udefra, der validerer og tror på idéen,« siger Human Shojaee, CEO hos Venture Cup.

Venture Cups mentorprogram henvender sig til alle landets universitetsstuderende og forbinder dem med forretningsledere, iværksættere og professorer. Og det er netop samspillet mellem universitets teoretiske perspektiv og erhvervslivets praksis, der gør et mentorforløb gavnligt, mener Human Shojaee.

»Deltagerne i mentorprogrammet er unge mennesker uden den store erhvervserfaring, som kommer direkte fra universiteterne med en idé. Mentorerne kan koble teorien fra universitetet til en praktisk erfaring på en måde, underviserne ofte ikke har mulighed for,« siger han.

Mentoren hjælper med forventninger
Men bare fordi de nye virksomheder overlever længere ved hjælp af en mentor, er det ikke ens betydende med, at de har mere succes.

Selvsamme undersøgelse fra Venture Cup viser nemlig, at forskellen i omsætningen blandt de med og uden mentor ikke er særlig stor. Iværksætterne, der er tilknyttet mentorprogrammet, forventer i gennemsnit en omsætning i 2016 på 195.583 kr., mens forventningen fra de uden mentor lyder på 189.583 kr.

Human Shojaee mener, at forklaringen skal findes i iværksætternes manglende erfaring og evne til at sætte realistiske forventninger for deres virksomhed.

»Når man ikke har en mentor, har man måske også en lidt urealistisk forventning til ens omsætning,« siger han.

Bestyrelser gør en forskel
Den hyppigste årsag til, at en startup brænder ud, er ifølge Venture Cups undersøgelse »manglen på professionel rådgivning og støtte«.

Denne pointe ligger i tråd med en rapport fra Aarhus Handelshøjskole, som blev offentliggjort tidligere på året. Omdrejningspunktet i rapporten »Ledelseskompetencer for vækst i nye virksomheder« var det faktum, at kun halvdelen af de knap 30.000 nye virksomheder, der stiftes hvert år i Danmark, overlever.

Rapporten baserer sig på årtiers tal fra Danmarks Statistik og interviews med 42 personer fra 24 virksomheder og munder ud i en række konkrete anbefalinger til nye virksomheder. Her er nødvendigheden af at få ledelses- og brancheerfaringer skudt ind i den ny virksomhed enten i bestyrelsen eller i et advisory board centralt.

Ifølge medforfatter og professor ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi Anders Frederiksen er det en god investering for en virksomhed at få »nogle erfarne øjne udefra«.

»Vores undersøgelse viser, at de virksomheder, som nedsætter en bestyrelse eller et advisoryboard, klarer sig bedre end andre,« siger han og tilføjer:

»Udfordringen er at finde ud af, om det er bestyrelsen, der gør den reelle forskel. Eller om det er virksomhederne, der vælger at nedsætte en bestyrelse, som klarer sig godt. Det er noget, vi ikke rigtig kan svare på endnu.«