Handlen er gået igennem: Russisk oligark får andel af nordsøolien

Wintershall og DEA slår pjalterne sammen, og dermed får den russiske oligark Mikhail Fridman en ejerandel i det danske oliefelt Ravn, der drives sammen med Nordsøfonden.

Mikhail Fridman er på vej ind i den danske nordsøolie gennem en fusion af Wintershall og hans DEA AG. Fold sammen
Læs mere
Foto: Grigoriy Sisoev
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forlovelsesrygterne har sviret gennem et stykke tid, og nu er brylluppet endelig annonceret. Tyske Wintershall og ligeledes tyske DEA Deutsche Erdöl AG fusionerer og danner olieselskaber Wintershall DEA, der blandt andet kommer til at drive oliefeltet Ravn i den danske del af Nordsøen. Dette felt ejes nemlig af Wintershall og Nordsøfonden, hvor sidstnævnte sidder på 36 pct. af feltet, mens Wintershall har resten.

Efter fusionen mellem Wintershall og DEA  vil DEAs tidligere nuværende ejer, LetterOne, sidde på 33 pct. af det nye selskab. Bag LetterOne står den russiske oligark Mikhail Fridman, der dermed indirekte vil eje 21 procent af et dansk oliefelt. Fridmans LetterOne købte tilbage i 2015 en række felter i Storbritannien fra E.On., men de britiske myndigheder tvang kort efter Fridman til at sælge disse felter igen, da den britiske regering var bange for, at produktionen fra felterne kunne blive ramt af de internationale sanktioner med Rusland og Vladimir Putin.

I Danmark skal energiministeren godkende et ejerskifte på de danske olielicenser, hvilket han altså også har mulighed for at blokere. De lettere byzantinske paragraffer i undergrundlovgivning åbner dog for en del fortolkning, og i og med at Wintershall fortsat vil være hovedaktionær i Ravn, er det ikke sikkert, at energiminister Lars Chr. Lilleholt overhovedet har noget at skulle have sagt.

Selv hvis handlen falder inden for rammerne af, hvad en energiminister kan blokere, så er det slet ikke sikkert, at ministeren kan. Da Fridman tidligere var oppe at vende som en mulig køber af DONGs olie- og gasfelter, talte Berlingske med flere olieeksperter om regeringens bevægelsesfrihed inden for området, og de fleste vurderede, at det ville blive en svær juridisk balancegang at blokere en spiller som LetterOne i at komme ind i den danske nordsø - hvis det overhovedet ville være muligt.

Tilbage står også, at LetterOne købte E.Ons norske olie- og gasfelter samtidigt med de britiske, og at den russiske rigmand altså stadig er til stede i vores naboland - uden nogen større kontroverser. Desuden har energistyrelsen tidligere givet DEA en licens til at lede efter olie, hvilket skete i den syvende udbudsrunde.

Mikhail Fridman er Rusland sjetterigeste mand, og han bliver generelt set som en apolitisk figur i Rusland, og han menes ikke have at tætte bånd til for eksempel Vladimir Putin.

»Mikhail Fridman grundlagde sin formue i starten af 90erne, hvor der herskede en slags røverkapitalisme i Rusland. Det var anderledes end i dag: Det handlede også at have de rigtige politiske forbindelser, men man udnyttede i høj grad det tomrum, som var i den russiske stat,« siger seniorforsker ved DIIS, Flemming Splidsboel Hansen.

»Putin sagde til disse rigmænd, at der skete en masse i 90erne, som var helt urimeligt, men han sagde også, at det var okay, så længe de ikke konverterede deres økonomiske magt til politisk magt. Min vurdering er, at Fridman ikke er en del af inderkredsen omkring Putin, men han er en af dem, som formår at tie stille. Han minder lidt i den form om Roman Abramovic, der ejer Chelsea.«