Handelsbanken i Danmark skal have ny ejer: »Det her er en lækkerbisken«

Et af landets større pengeinstitutter Handelsbanken har besluttet at sætte sine danske aktiviteter til salg. Bankekspert og analytiker giver deres bud på de mest oplagte bejlere.

Bankekspert Lars Krull vurderer, at mange danske banker formentlig vil overveje at købe Handelsbankens danske afdeling. Arkivfoto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske banker har fået en sjælden mulighed for at udvide forretningen.

Handelsbanken har nemlig oplyst tirsdag aften, at den vil sige farvel til Danmark, og den sætter dermed sine danske aktiviteter til salg.

Med udlån for tæt på 80 milliarder kroner og 600 medarbejdere fordelt på 40 danske filialer er den danske afdeling af Handelsbanken et stort og attraktivt aktiv.

Så hvem kunne være potentielle bejlere?

Ifølge Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, er der flere oplagte kandidater. Han påpeger, at banker benytter sig af forskellige it-systemer – såkaldte bankcentraler. Det vil både gør processen nemmere og billigere, hvis den kommende køber benytter den samme bankcentral BEC som Handelsbanken.

»Samtidig skal man have en ret stor pengepose for at kunne være med. Tager man det i betragtning, vil Spar Nord og Nykredit være to meget oplagte kandidater, da de har samme it-system,« siger Mikkel Emil Jensen.

Også Lars Krull, bankekspert ved Aalborg Universitet, er enig i, at de to banker er »oplagte bejlere« af samme årsag. Han fremhæver dog også, at det i Spar Nords tilfælde vil være »en ordentlig mundfuld«, idet Handelsbanken på papiret er større end den nordjyske bank.

»Handelsbanken er både en god og sund bank, som nu skal sættes til salg. Uanset hvem man er, vil det være et enormt kvantespring, og der vil også være enorme synergier, der kan høstes. Derfor er der nok mange banker, som gør sig overvejelser – også selvom de er på en helt anden bankcentral,« siger Lars Krull.

Det handler om at turde

Handelsbanken, der har svenske rødder, kom til Danmark i 1992. Efter næsten 30 år på det danske marked har banken besluttet at fokusere på sine kerneområder. Derfor vil Handelsbanken gå fra sine nuværende seks markeder til de tre markeder i Sverige, Norge og Storbritannien.

»Der indledes nu en proces om frasalg af virksomhederne i Danmark og Finland, mens Holland bliver en del af Handelsbanken Capital Markets,« oplyser banken i en pressemeddelelse.

Ifølge senioranalytiker Mikkel Emil Jensen giver det god mening, at Handelsbanken forlader det danske marked for at indskærpe forretningen, idet det er blevet sværere at drive bank på tværs af landegrænser som følge af øgede lovgivningskrav.

I sin tid i Danmark har Handelsbanken formået at blive en af landets større pengeinstitutter, dog uden at blande sig i toppen af storbanker som Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

»Der er ingen tvivl om, at handelsbanken har en stærk kreditkvalitet og sunde udlån, og der er flere potentielle kandidater, der kunne stå i kø for at købe det her, og det presser alt andet lige prisen op,« siger senioranalytiker Mikkel Emil Jensen.

Han vurderer, at Handelsbankens danske aktiviteter kan blive solgt for et sted mellem syv og otte milliarder kroner, alt efter hvor mange der kommer til at byde.

Bankekspert Lars Krull ser også Jyske Bank og Sydbank som gode kandidater, selvom de ikke benytter samme it-system.

»Det hele handler om, hvem der tør. Når man køber noget godt, og det her er en god bank, så handler det om at kunne tænke langsigtet. Jeg er sikker på, at det her er en lækkerbisken for mange banker, og jeg håber på en budkrig,« siger han.

Landets største bank, Danske Bank, er formentlig ude af billedet som mulig byder på de danske aktiviteter, idet myndighederne højst sandsynligt ville stille sig på tværs af konkurrencehensyn.

Handelsbanken har oplyst, at den fortsætter uændret med at drive sin forretning i Danmark indtil videre.